31 Αύγουστος 2017, 21:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2017, 21:24

Φόβοι για νέες εκρήξεις στο χημικό εργοστάσιο που πλημμύρισε στο Χιούστον

  • Φόβοι για νέες εκρήξεις στο χημικό εργοστάσιο που πλημμύρισε στο Χιούστον
    Γενική άποψη του χημικού εργοστασίου (φωτ.: Twitter / CoolHandLuke)

Το πρωί της Πέμπτης (ώρα Ελλάδας) σημειώθηκαν οι πρώτες εκρήξεις στη βιομηχανική μονάδα της γαλλικής εταιρείας Arkema, στο Κρόσμπι, βορειοανατολικά του Χιούστον. Το εργοστάσιο πλημμύρισε, κόπηκε το ρεύμα και κατά συνέπεια δεν υπήρχε πλέον η δυνατότητα ψύξης των πολύ εύφλεκτων υλών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή. Οι Αρχές γνώριζαν εδώ και ημέρες ότι υπήρχε τέτοιος κίνδυνος γι’ αυτό είχαν αποκλείσει την περιοχή σε ακτίνα περίπου 3 χιλιομέτρων.

Σε ανακοίνωσή της η Arkema ανέφερε ότι σημειώθηκαν δύο εκρήξεις και άρχισε να βγαίνει μαύρος καπνός από τις εγκαταστάσεις. Η μονάδα παράγει οργανικό υπεροξείδιο που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πλαστικών και φαρμακευτικών προϊόντων.

Οι Αρχές και η διοίκηση της εταιρείας καλούν τους κατοίκους να μείνουν μακριά από την μονάδα, καθώς θεωρείται πολύ πιθανός ο κίνδυνος νέων εκρήξεων.

Είναι τοξικό το νέφος;
Την ίδια ώρα αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες για το κατά πόσο ο μαύρος καπνός που βγαίνει από το εργοστάσιο είναι επικίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Το νέφος που προκλήθηκε από την έκρηξη στο πλημμυρισμένο χημικό εργοστάσιο είναι «εξαιρετικά επικίνδυνο», προειδοποίησε καταρχήν ο διευθυντής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (Fema), Μπροκ Λονγκ.

Η ομοσπονδιακή υπηρεσία Περιβάλλοντος των ΗΠΑ από την πλευρά της έσπευσε να σημειώσει ότι δεν έχουν διαχυθεί στην ατμόσφαιρα επικίνδυνα χημικά και ότι δεν υπάρχει «ίχνος επικίνδυνης τοξικότητας», μετέδωσε το BBC.  

Έλλειψη καυσίμων
Στο μεταξύ, το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αποδεσμεύσει 500.000 βαρέλια αργού από τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η διακοπή της πετρελαιοπαραγωγής που είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί η τιμή των καυσίμων. Είναι η πρώτη φορά που αποδεσμεύεται πετρέλαιο από τα στρατηγικά αποθέματα από το 2012. Τα πρώτα βαρέλια θα παραδοθούν σε διυλιστήριο της Λουιζιάνας που δεν έχει επηρεαστεί από την τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ.


(Φωτ.: EPA / Tannen Maury)

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών
Στο μεταξύ τους 39 έφτασαν οι νεκροί, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, από το πέρασμα της τροπικής καταιγίδας Χάρβεϊ στο Χιούστον του Τέξας. Oι αρχές της κομητείας Όραντζ εντόπισαν τις σορούς δύο νέων, 19 και 21 χρόνων, οι οποίοι κατά το CNN έπαθαν ηλεκτροπληξία κοντά στο σπίτι τους. Καθώς τα νερά υποχωρούν, αποκαλύπτεται το πραγματικό μέγεθος των απωλειών. Δεκάδες χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι ενώ οι υλικές ζημιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια δολάρια.