31 Αύγουστος 2017, 18:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Αύγουστος 2017, 18:11

Μόσχα: Σύλληψη υπόπτων που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση την 1η Σεπτεμβρίου

  • Μόσχα: Σύλληψη υπόπτων που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση την 1η Σεπτεμβρίου
    Από τη σύλληψη των δύο υπόπτων (φωτ.: Twitter / TASS)

Στη σύλληψη δύο ανδρών, στην περιοχή της Μόσχας, οι οποίοι φέρονται να σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, προχώρησε, την Πέμπτη, η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB). Πρόκειται για πολίτες χωρών της Κεντρικής Ασίας οι οποίοι, σύμφωνα με ανακοίνωση της FSB θα χτυπούσαν σε πολυσύχναστα σημεία της ρωσικής πρωτεύουσας την ημέρα που ξεκινά η σχολική χρονιά στη Ρωσία, που φέτος συμπίπτει με την έναρξη του Κουρμπάν Μπαϊράμ, μιας σημαντικής γιορτής του Ισλάμ.

Ο ένας εκ των υπόπτων σχεδίαζε να επιτεθεί με μαχαίρι ενώ ο άλλος θα ενεργοποιούσε εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο θα ήταν ζωσμένος, μετέδωσε το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο την FSB.

Ο ένας συλληφθείς είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο βίντεο μέσω του οποίου, απευθυνόταν στα μέλη του Ισλαμικού Κράτους που βρίσκονται στην Ρωσία. «Στη έκκλησή του έδινε όρκο πίστης στους τρομοκράτες. Εν συνεχεία σχεδίαζε να επιτεθεί σε πολίτες με μαχαίρι. Στο κινητό του τηλέφωνο βρέθηκαν επαφές με στρατολόγους του ΙΚ και οδηγίες για το πώς θα ενεργήσει», ανέφερε η FSB σε δηλώσεις της προς το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο.

 Όσον αφορά τον δεύτερο, που είναι, σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων της FSB, μέλος του Ισλαμικού Κράτους «στον τόπο διαμονής του εντοπίσθηκε αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μεγάλης ισχύος» ενώ «ο ίδιος παραδέχθηκε ότι ετοιμαζόταν να ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο θα ήταν ζωσμένος».

Κατά την ανάκριση ο ένας δήλωσε ότι ήρθε στη Ρωσία «για να διεξαγάγει ιερό πόλεμο και να προχωρήσει στην ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού, κατ΄ εντολή του Ισλαμικού Κράτους».