29 Αύγουστος 2017, 22:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Αύγουστος 2017, 21:24

Τα τοπικά προϊόντα σε πρώτο πλάνο στην «3η Γιορτή Γης» της Χαρίεσσας (βίντεο)

  • Τα τοπικά προϊόντα σε πρώτο πλάνο στην «3η Γιορτή Γης» της Χαρίεσσας (βίντεο)
    Από την περσινή εκδήλωση (φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας)

Ένα μοναδικό ταξίδι από τον Πόντο στη Μακεδονία, όπως είναι ο φετινός τίτλος της εκδήλωσης, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν όσοι παρευρεθούν στην «3η Γιορτή Γης» που διοργανώνει η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας Ημαθίας, αυτή την Τετάρτη, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Χαρίεσσας, του Δήμου Νάουσας. Όπως είπε στο pontos-news.gr η γενική γραμματέας και υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων Ηλιάνα Παμπουχίδου, φέτος το μήνυμα των εκδηλώσεων, πέρα από την προβολή των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, είναι η ενότητα. Μας είπε πως γι’ αυτόν το λόγο τρία όμορα σωματεία (Εύξεινος Λέσχη Επισκοπής, Εκπολιτιστικός-Μορφωτικός Σύλλογος Άνω Ζερβοχωρίου «Ποντιακά Νιάτα» και το χορευτικό της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας) θα βρίσκονται στην πίστα όλοι μαζί αλλά χορεύοντας το καθένα ξεχωριστά.

Ο Μορφωτικός-Χορευτικός Σύλλογος Χαρίεσσας Νάουσας «Ο Άγιος Δημήτριος» θα παρουσιάσει χορούς από την περιοχή της Μακεδονίας.

Στο τέλος, μας λέει, θα βγει μια πλειάδα μουσικών με νταούλια και ύστερα θα χορέψουν σέρρα όλοι μαζί οι πυρριχιστές των σωματείων σε σχήμα Π. Ακολούθως θα χορέψουν συρτό Μακεδονίας όλοι οι συμμετέχοντες και θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους. Υπεύθυνος για όλο αυτό το κομμάτι ο χοροδιδάσκαλος της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας, Βαγγέλης Λάχανης.


(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας)

«Παράλληλα όμως με την προβολή και την ανάδειξη των παραδόσεών μας, η Εύξεινος Λέσχη από την πρώτη χρονιά τοποθέτησε ένα καλάθι με φρούτα ως κυρίαρχο στοιχείο της εκδήλωσης – τα τοπικά προϊόντα της περιοχής», τονίζει η γενική γραμματέας.

Η μακεδονική γη: Ένα γεγονός που καθιέρωσαν, ένα σημείο που αναδεικνύουν δεόντως.

«Δεν ξεχνάμε τον τόπο στον οποίο μεγαλώσαμε και ζούμε και προσπαθούμε να τον προβάλλουμε παράλληλα με την παράδοσή μας […]. Ζούμε μέσα από τα φρούτα και την παραγωγή τους, τα τοποθετούμε ως κυρίαρχο στοιχείο στο τραπέζι μας, και τα διαθέτουμε δωρεάν», μας λέει η Ηλιάνα Παμπουχίδου.


(Βίντεο: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας)

Αν και πέρυσι, όπως μας λέει, πρόσφεραν φυσικούς χυμούς, φέτος καινοτομούν και «παντρεύουμε την παράδοση με το ροδάκινο». Θα προσφέρουν στον κόσμο «ροδακινόπιτα που θα γίνει εκείνη την ώρα ζεστή, η οποία θα βγει μετά το πέρας της εκδήλωσης προς το τέλος», μας εκμυστηρεύεται. Βέβαια, όποιος θέλει να την γευτεί θα μπορεί, έναντι μικρού συμβολικού ποσού, καθώς στην εκδήλωση δεν θα υπάρχει λαχειοφόρος αγορά.


(Φωτ.: Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας)

Στο σημείο επίσης θα υπάρχει κι ένας εκθεσιακός χώρος διακοσμημένος με φρούτα που θα αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα, όπως και τις προηγούμενες χρονιές. Τέλος, μας αποκαλύπτει και μια από τις φετινές εκπλήξεις: Μια μηχανή παγωτού μπροστά στην οποία θα έχουν τοποθετηθεί διάφορα τοπικά φρούτα με τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να διακοσμήσουν το παγωτό τους.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

  • Οι φωτογραφίες και το βίντεο είναι από τη «2η Γιορτή Γης».
Εκδηλωσεις
ΤΕΤΑΡΤΗ30
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2017