26 Αύγουστος 2017, 21:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2017, 21:48

Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας στην Ερμπίλ – Συναντήθηκαν με Μπαρζανί

  • Οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας στην Ερμπίλ – Συναντήθηκαν με Μπαρζανί
    Στιγμιότυπο από την άφιξη στην Ερμπίλ των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Γαλλίας (φωτ.: Τwitter / RudawEnglish)

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν συναντήθηκε σήμερα με τον Μασούντ Μπαρζανί στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα της Αυτόνομης Περιφερειακής Διοίκησης του Ιρακινού Κουρδιστάν, λίγες εβδομάδες πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Ο Λε Ντριάν συνοδευόταν από την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλορένς Παρλί, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαρζανί στο προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με το nrttv.com, η Γαλλία καθώς και άλλες δυτικές χώρες ανησυχούν ότι το δημοψήφισμα τον επόμενο μήνα θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα σύγκρουση με τη Βαγδάτη και άλλα γειτονικά κράτη που φιλοξενούν κοινότητες Κούρδων, κυρίως το Ιράν και η Τουρκία.

Το nrttv.com επικαλείται πληροφορίες από γαλλικές διπλωματικές πηγές και αναφέρει ότι ο Λε Ντριάν και η Παρλί θα μετέφεραν τη γαλλική θέση υπέρ ενός αυτόνομου Κουρδιστάν, που θα παραμένει μέρος του ιρακινού κράτους. Όπως αναφέρει το rudaw.net, η Γαλλία αποτελεί μέλος του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που μάχεται τον ISIS και έχει υποστηρίξει τους Κούρδους Πεσμεργκά.

Μια νέα σελίδα στους δεσμούς μεταξύ της Γαλλίας και της περιοχής του Κουρδιστάν άρχισε κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Φρανσουά Ολάντ, που είχε επισκεφτεί την Ερμπίλ δύο φορές. Αντίστοιχα, και ο Μπαρζανί είχε βρεθεί στο Παρίσι τέσσερις φορές. Ωστόσο, αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών της γαλλικής κυβέρνησης από την ημέρα που ο Εμανουέλ Μακρόν ανέλαβε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.