26 Αύγουστος 2017, 12:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2017, 12:55

Πώς χωράφια με στέβια στα Γιαννιτσά έφτασαν στη Wall Street

  • Πώς χωράφια με στέβια στα Γιαννιτσά έφτασαν στη Wall Street

Η εταιρεία Stevva Ltd με έδρα τα Γιαννιτσά Πέλλας, αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία και εμπόριο προϊόντων στέβιας και ιδρυτή τον Θεόδωρο Κερασίδη εξαγοράστηκε πριν από λίγες μέρες από την εταιρεία Homie Recipes, με έδρα τη Νεβάδα των ΗΠΑ και αντικείμενο την προώθηση συνταγών και βίντεο συνταγών μέσω ιστοσελίδας. To ενδιαφέρον είναι ότι η Homie Recipes διαπραγματεύεται στις αμερικανικές χρηματιστηριακές αγορές και συγκεκριμένα στα pink sheets, δηλαδή τις μετοχές που δεν πληρούν τα προβλεπόμενα από πλευράς υποχρέωσης ενημέρωσης. Αυτά τουλάχιστον προκύπτουν από δημοσίευμα της ιστοσελίδας MarketWired.

Στην ανακοίνωση μάλιστα της εταιρείας γίνεται εκτενής αναφορά στις ιδανικές συνθήκες των Γιαννιτσών που επιτρέπουν την παραγωγή στέβιας, πολύ ανώτερης ποιότητας από αυτή που καλλιεργείται στην Κίνα.

Και κάπως έτσι τα 24 στρέμματα με καλλιέργεια στέβιας που διαθέτει η Stevva Ltd βρέθηκαν στη Wall Street. Όλα όσα προηγήθηκαν της εξαγοράς βέβαια δημιουργούν κάποια ερωτήματα σε σχέση με τις… διαδρομές που ακολουθήθηκαν.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το bankingnews.gr, η εταιρεία Stevva ιδρύθηκε μόλις στις 12 Αυγούστου με κεφάλαιο 1.000 ευρώ και μέτοχο τον Κερασίδη Θεόδωρο του Ηλία. Από τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στην αμερικάνικη επιτροπή κεφαλαιαγοράς προκύπτει ότι η Stevva είχε αγοράσει την ίδια ημέρα περίπου 24 στρέμματα με καλλιέργεια στέβιας από τον Ηλία Κερασίδη Ηλία (τι σχέση έχει με τον ιδιοκτήτη της Μονοπρόσωπης ΙΚΕ;) έναντι του ποσού των 43.200 ευρώ.

Μάλιστα επισυνάπτεται και αποτίμηση των χωραφιών με αξία  52.800 ευρώ η οποία έχει ημερομηνία 11 Αυγούστου από Κτηματομεσιτικό γραφείο ονόματι «Κτίσμα και γη».

Στις 14 Αυγούστου ανακοινώνεται η εξαγορά της Stevva από την εισηγμένη στην αγορά OTC των ΗΠΑ στην κατηγορία των Pink Sheets την Homie Recipes (HOMR). Η εξαγορά γίνεται με ανταλλαγή μετοχών και για το σκοπό αυτό ο Θεόδωρος Κερασίδης λαμβάνει 45 νέες μετοχές ενώ ακυρώνονται 39 εκατ. μετοχές από τις υφιστάμενες 68,8  εκατ. μετοχές με συνέπεια να αποκτήσει τον πλειοψηφικό έλεγχο της εισηγμένης Home recipes, η οποία με την σειρά της ελέγχει το 100% της ελληνικής Stevva! 

Το ενδιαφέρον είναι ότι η Homie Recipes που είχε να κάνει συναλλαγές στην αγορά που διαπραγματεύεται επί σχεδόν ενάμιση χρόνο, από τις 4 Αυγούστου έχει καταγράψει υψηλή δραστηριότητα με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίησή της ξεπερνά πλέον τα 100 εκατ. ευρώ, όταν στις 4 Αυγούστου η χρηματιστηριακή της αξία μόλις που ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ.