26 Αύγουστος 2017, 10:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 26 Αύγουστος 2017, 10:47

Πόσο βλάπτουν τα αναψυκτικά την υγεία των παιδιών

  • Πόσο βλάπτουν τα αναψυκτικά την υγεία των παιδιών
    (Φωτ.: EPA / Faleh Kheiber)

Πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών που συστήνουν να αποφεύγεται η κατανάλωση αναψυκτικών, ειδικά από τα παιδιά, γιατί διαθέτουν πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες. Ενδεικτικά, ένα κουτάκι αναψυκτικού περιέχει περίπου 8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη, παχυσαρκίας και τερηδόνας στα παιδιά.

Δεν περιέχουν κανένα θρεπτικό συστατικό, προσφέροντας ουσιαστικά «κενές» θερμίδες, ενώ η κατανάλωσή τους μπορεί να αντικαταστήσει άλλα τρόφιμα υψηλής διατροφικής αξίας, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα της διατροφής του παιδιού.

Έχει καταγραφεί επίσης πως η κατανάλωση αναψυκτικών «υπονομεύει» την πρόσληψη ασβεστίου, καθώς η υψηλή περιεκτικότητά τους σε φωσφορικά οξέα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της απορρόφησής του από τον οργανισμό.

Επίσης, ο φώσφορος και το κάλιο που εμπεριέχονται στα αναψυκτικά μπορούν να έχουν αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό, εάν υπάρξει υπερκατανάλωση του προϊόντος.

Ορισμένα αναψυκτικά περιέχουν σημαντική ποσότητα καφεΐνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση υπερέντασης, νευρικότητας, ευερεθιστότητας και αϋπνίας. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, τα παιδιά που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών σε καθημερινή βάση, παρουσίασαν συμπεριφορά εξαρτημένου ατόμου, έντονη αδυναμία συγκέντρωσης και εξαιρετικά επιθετική συμπεριφορά.

Προειδοποίηση στις ετικέτες
Για όλους αυτούς τους λόγους κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος το αίτημα να περιληφθούν στις ετικέτες των αναψυκτικών αυστηρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονούνται από την κατανάλωσή τους, προειδοποιήσεις αντίστοιχες με αυτές που αναγράφονται στα καπνικά προϊόντα. Η προειδοποίηση θα σημειώνει ότι η κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, διαβήτη και τερηδόνα.

Την προηγούμενη χρονιά το Σαν Φρανσίσκο υιοθέτησε σχετικό μέτρο, ο οποίος όμως δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ. Την προώθηση σχετικής νομοθεσίας εξετάζουν και οι Πολιτείες της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνιας.