24 Αύγουστος 2017, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2017, 17:19

Κομπίνα με sms στα κινητά που οδηγεί σε υπέρογκες χρεώσεις

  • Έρευνα: Η ακτινοβολία των κινητών προκαλεί καρκίνο στα ζώα
    (Φωτ.: EPA / Made Nagi)

Μετά από καταγγελίες εκατοντάδων καταναλωτών, η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ειδικά με sms που λαμβάνουν από τετραψήφιους ή πενταψήφιους αριθμούς. Συνήθως τα μηνύματα αυτά αποστέλλονται από εταιρείες φαντάσματα που δηλώνουν έδρα τη Βουλγαρία και την Κύπρο και επιχειρούν να δελεάσουν τα υποψήφια θύματα με δήθεν προσφορές ή διαγωνισμούς για σπίτια και ταξίδια, ώστε ο καταναλωτής όχι μόνο να διαβάσει το μήνυμα, αλλά να δώσει, σε επόμενο στάδιο, και τα προσωπικά στοιχεία του.

Την κομπίνα την αντιλαμβάνονται οι καταναλωτές στον επόμενο λογαριασμό του τηλεφώνου τους που είναι φουσκωμένος, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο η χρέωση για κάθε μήνυμα ή κλήση φθάνει τα δύο ευρώ.

Oι επιτήδειοι δρουν με πολλές διαφορετικές μεθόδους, ανάλογα με το είδος της κομπίνας και το ποσό που επιδιώκουν να αποσπάσουν από κάθε καταναλωτή.

  • Οι καταναλωτές καλούνται να μην ανοίγουν αυτά τα  sms, ούτε να απαντούν  σε κλήσεις που οδηγούν σε ηχογραφημένα μηνύματα, καθώς αν το πράξουν θα το… πληρώσουν με υπέρογκες χρεώσεις στο λογαριασμό τους.
  • Θα πρέπει επίσης να ζητούν την επιβολή φραγής στους συγκεκριμένους αριθμούς και να διεκδικούν την επιστροφή των χρημάτων τους από τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας.
  • Και τέλος να καταγγέλλουν άμεσα αυτές τις παράνομες ενέργειες άμεσα στο τηλ.: 1520 (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή)  ή στην πλησιέστερη γι’ αυτούς Πιστοποιημένη Ένωση Καταναλωτών.