24 Αύγουστος 2017, 16:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 24 Αύγουστος 2017, 16:39

Ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο έκρηξης στα Airbus A350

  • Ειδικοί προειδοποιούν για κίνδυνο έκρηξης στα Airbus A350
    (Φωτ.: aviationweek.com)

Τον έλεγχο όλων των αεροσκαφών τύπου Airbus A350 ζήτησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA) καθώς υπάρχει κίνδυνος έκρηξης εξαιτίας προβλήματος σε μια υδραυλική αντλία. Όπως σημειώνει η EASA, στον κινητήρα του μοναδικού A350-900 που έχει παραδοθεί, πρόβλημα σε υδραυλική αντλία ίσως προκαλέσει την ανάφλεξη του μείγματος καυσίμου-αέρα στη δεξαμενή καυσίμων.

Η κατασκευάστρια εταιρεία απάντησε ότι το πρόβλημα αυτό μπορεί να διορθωθεί με μια αναβάθμιση του λογισμικού.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι έχει ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται, τονίζοντας πως θα εξετάσει αν χρειάζεται να ληφθούν επιπλέον μέτρα.

Τι μπορεί να συμβεί
Τέτοιου είδους ανακοινώσεις για θέματα ασφαλείας είναι συχνές για τα νέα μοντέλα αεροσκαφών. Ωστόσο η αιτία του προβλήματος στα A350-900 είναι ευαίσθητη καθώς η πηγή του, μια υδραυλική αντλία, βρίσκεται στη δεξαμενή καυσίμων του αεροσκάφους. Η αντλία και το υγρό που τη διαρρέει μπορεί να υπερθερμανθούν. Μέχρι αυτό το σημείο τα πράγματα παραμένουν υπό έλεγχο, καθώς οι δεξαμενές καυσίμων των αεροσκαφών είναι εξοπλισμένες με ένα σύστημα ελέγχου του εκρηκτικού μείγματος, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο να σημειωθεί έκρηξη.

Η EASA όμως προειδοποιεί ότι ακόμη και ένα λάθος σε αυτό το σύστημα αρκεί για να καταστεί ο συνδυασμός θέρμανσης και καυσίμου ιδιαίτερα επικίνδυνος.

  • Πηγή: Handelsblatt.