1 Σεπτέμβριος 2017, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Σεπτέμβριος 2017, 11:36

Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, ένας πειρασμός

  • Κεφαλονίτικη κρεατόπιτα, ένας πειρασμός

Η κεφαλονίτικη κρεατόπιτα είναι ένα πατροπαράδοτο φαγητό στην Κεφαλονιά. Αρχικά δημιουργήθηκε για να αξιοποιηθεί το κρέας που είχε περισσέψει από το πασχαλινό αρνί ή από το κυριακάτικο ψητό. Στην πορεία εξελίχθηκε σε μιαν υπέροχη χορταστική πίτα. Η παράδοση σε όλο της το μεγαλείο – γεύση που γυρνάει τις μνήμες στη μαγειρική της γιαγιάς. Όταν τη μαγειρεύουν οι αδελφές Σοφία και Μαρία Παπαδάτου από τα Βλαχάτα Κεφαλονιάς γίνεται ανάρπαστη από όλη την οικογένεια και τους καλεσμένους τους.

ΥΛΙΚΑ

για τη γέμιση

  • 1 κιλό μοσχάρι άπαχο
  • ½  κιλό χοιρινό
  • 1 πατάτα
  • 4-5 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι
  • ½  ματσάκι μαϊντανό
  • 2 ντομάτες φρέσκιες
  • 2 κ.σ. ντομάτα πελτέ
  • 1 ποτηράκι κρασί άσπρο
  • 1 ποτηράκι κρασιού ρύζι κίτρινο
  • ½  ποτήρι του νερού λάδι
  • ½  κ.γ. αλάτι
  • γαρίφαλο, κανέλλα, πιπέρι
  • ½  φλ. κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 1 φλ. νερό

για το φύλλο

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • μισό ποτήρι λάδι
  • μισό ποτήρι κρασί λευκό
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη
  • και χλιαρό νερό όσο πάρει (2 φλ. περίπου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
  1. Κόβουμε το κρέας σε κομματάκια (όχι πολύ μικρά), αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά κομμένα σε μικρά κυβάκια. Το κρεμμύδι και τις ντομάτες τριμμένα στο multi. Από πάνω ρίχνουμε λίγο ακόμη λάδι.
  2. Ετοιμάζουμε το φύλλο και το χωρίζουμε στα δύο. Φροντίζουμε να είναι μαλακό για να ανοίγει εύκολα, και καθώς το ανοίγουμε το πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  3. Σε καλά λαδωμένο ταψί στρώνουμε το ένα φύλλο φροντίζοντας να περισσεύει από τις άκρες του ταψιού.
  4. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά και τα αδειάζουμε στο ταψί.
  5. Από πάνω στρώνουμε και το άλλο φύλλο και ενώνουμε καλά τις άκρες τους για να μη χυθούν τα υγρά και μαλακώσει το φύλλο μας.
  6. Προαιρετικά, το ραντίζουμε με νερό και λάδι και πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.
  7. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για 2,5 ώρες στους 220°C σε ταψί 35cm.

Καλή επιτυχία!