23 Αύγουστος 2017, 17:54 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2017, 18:33

Έκθεση Eurobank: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια

  • Έκθεση Eurobank: Γιατί η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια
    (Φωτ.: Χριστίνα Κωνσταντάκη)

Τους λόγους που η Ελλάδα παραμένει σε οικονομική στασιμότητα και σε καθεστώς μνημονίων, επιτροπείας και αβεβαιότητας παρά το άνευ προηγουμένου κοινωνικό και οικονομικό κόστος της προσαρμογής και ενώ έχουν υλοποιηθεί δεκάδες μεταρρυθμίσεις και έχει επιτευχθεί σημαντική μακροοικονομική προσαρμογή εξετάζει η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank σε ειδική μελέτη με τίτλο «Το κόστος της αβεβαιότητας» που δημοσίευσε σήμερα.

Τη συγγραφή της έκθεσης επιμελήθηκαν ο Ν. Καραμούζης, πρόεδρος Eurobank Ergasias και Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, και ο Α. Κουλεϊμάνης, Group Strategy Eurobank Ergasias.

Όπως σημειώνεται σχετικά, η Ελλάδα συμπληρώνει σχεδόν μια δεκαετία πρωτοφανούς σε διάρκεια και ένταση ύφεσης, με βαρύτατο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, καθώς και οκτώ χρόνια εφαρμογής μνημονίων και προγραμμάτων προσαρμογής. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος στήριξης, διαφαίνεται, για πρώτη φορά μετά το 2014, ότι οι διεθνείς αγορές αλλά και οι πολίτες της χώρας αποκτούν σταδιακά μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας και στις πιθανότητες οριστικής εξόδου από την κρίση. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε από την πρόσφατη επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές, μετά από τρία χρόνια αποκλεισμού, με την επιτυχή έκδοση κρατικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας.

Παρά το άνευ προηγουμένου κοινωνικό και οικονομικό κόστος προσαρμογής, παρά το γεγονός ότι έχει επιτευχθεί σημαντική μακροοικονομική προσαρμογή και έχουν εξαλειφθεί οι μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες που οδήγησαν στην κρίση, παρά την υλοποίηση δεκάδων μεταρρυθμίσεων, όπως πιστοποιείται και από διεθνείς δείκτες, η χώρα παραμένει για σειρά ετών σε οικονομική στασιμότητα και σε καθεστώς μνημονίων, επιτροπείας και αβεβαιότητας.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση της Eurobank ΕΔΩ.

  • Αναδημοσίευση από το capital.gr.