23 Αύγουστος 2017, 12:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2017, 12:36

Νέος εχθρός – Οι Τούρκοι άνοιξαν πόλεμο στο άγαλμα του Διογένη στη Σινώπη

  • Νέος εχθρός – Οι Τούρκοι άνοιξαν πόλεμο στο άγαλμα του Διογένη στη Σινώπη
    (Φωτ.: Αθανάσιος Ε. Καραθανάσης)

Δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς εχθρό οι Τούρκοι. Πάντα πρέπει να υπάρχει ένας εχθρός για να δίνει υπόσταση στην ύπαρξή τους, να νιώθουν ότι υφίστανται, ότι υπάρχουν.

Τη φορά αυτήν ο εχθρός είναι ο Διογένης ο Κυνικός, ο εκ Σινώπης του Πόντου καταγόμενος.

Οι σύγχρονοι Σινωπείς ανήγειραν άγαλμα του Έλληνα φιλοσόφου της Αρχαιότητας, στην είσοδο της πόλης, και τώρα τα μέλη του Παραρτήματος Σινώπης του Ιδρύματος Ερμπακάν απαιτούν την αποκαθήλωσή του!

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Ισμαήλ Τέζιτς, έδωσε συνέντευξη Τύπου και ζήτησε την απομάκρυνση του αγάλματος γιατί, όπως είπε, «πίσω από αυτό κρύβεται η ελληνική φιλοσοφία και η ελληνική ιδεολογία, η οποία δεν θέλουμε να εμφυσηθεί στο λαό της Σινώπης». Πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν είναι εναντίον της τέχνης και ότι η άποψή του είναι ότι το άγαλμα πρέπει να τοποθετηθεί στο χώρο της «εκκλησίας των Παλατιών», στο συγκρότημα των ανακτόρων του Μιθριδάτη.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ερμπακάν σημείωσε ότι αν χρειαστεί θα κάνει εκστρατεία συλλογής υπογραφών για την απομάκρυνση του αγάλματος από την είσοδο της πόλης γιατί, όπως είπε, «όταν έρχεται ένας επισκέπτης στην πόλη, λαμβάνει λάθος μηνύματα».