9 Νοέμβριος 2013, 11:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:53

Μία σπουδαία πρωτοβουλία του Ποντιακού Συλλόγου Φιλυρού

  • Μία σπουδαία πρωτοβουλία του Ποντιακού Συλλόγου Φιλυρού

Μία σπουδαία πρωτοβουλία του Ποντιακού Συλλόγου Φιλυρού

Πρόγραμμα Leader στο Ασβεστοχώρι, το Φίλυρο και την Eξοχή. Σημαντικές δράσεις για την ανάδειξη και τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομάς στο Ασβεστοχώρι, στο Φίλυρο και την Εξοχή προωθεί ο δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη. Οι δράσεις περιλαμβάνονται στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας (Άξονας 4 Τοπικό Πρόγραμμα Πρόγραμμα LEADER,), όπου ο δήμος μας και πιο συγκεκριμένα η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΚΕΠΑΠ) υλοποιεί εγκεκριμένο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με τίτλο: «Προμήθεια στολών, εξοπλισμού προβολής και τοποθέτησης και παραγωγή λευκώματος πολιτιστικής κληρονομιάς στις δημοτικές κοινότητες Ασβεστοχωρίου, Φιλύρου και στην τοπική κοινότητα Εξοχής».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει τη δημιουργία βεστιαρίου παραδοσιακών στολών σε ισόγειο χώρο του παλαιού δημαρχείου Ασβεστοχωρίου, που βρίσκεται επί της οδού Μακεδονομάχων, το οποίο θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των τοπικών συλλόγων Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φιλύρου, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθεί προμήθεια μακεδονίτικων και ποντιακών φορεσιών. Το βεστιάριο θα ικανοποιεί τόσο λειτουργικούς σκοπούς (τοπικοί σύλλογοι, ΚΕΠΑΠ) όσο και εκπαιδευτικούς σκοπούς (σχολεία).

Επίσης προβλέπει τη δημιουργία φωτογραφικού λευκώματος, με τις περιγραφές των παραδοσιακών φορεσιών, των εθίμων που συνδέονται με τις φορεσιές και τις σημερινές εκδηλώσεις που αναβιώνουν τα έθιμα που μαρτυρούν το παρελθόν των οικισμών Ασβεστοχωρίου, Εξοχής και Φιλύρου.

Να σημειωθεί ότι σημαντική για την προώθηση του προγράμματος ήταν η βοήθεια των τοπικών φορέων πολιτισμού της περιοχής που εμπλέκονται στο πρόγραμμα, όπως ο Μουσικοχορευτικός Λαογραφικός Σύλλογος Ασβεστοχωρίου, ο Ποντιακός Σύλλογος Φιλυρού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλύρου, που συνεργάστηκαν με ιδιαίτερη προθυμία για την υποβολής της πρότασης, παρέχοντας απρόσκοπτα πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό.