23 Αύγουστος 2017, 09:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2017, 09:17

Οι Πόντιοι της Αμερικής τίμησαν τη μνήμη της Παναγίας Σουμελά (φωτό, βίντεο)

  • Οι Πόντιοι της Αμερικής τίμησαν τη μνήμη της Παναγίας Σουμελά (φωτό, βίντεο)
    (Φωτ.: Εθνικός Κήρυξ / Κώστας Μπέης)
  • Οι Πόντιοι της Αμερικής τίμησαν τη μνήμη της Παναγίας Σουμελά (φωτό, βίντεο)
    (Φωτ.: Εθνικός Κήρυξ / Κώστας Μπέης)
  • Οι Πόντιοι της Αμερικής τίμησαν τη μνήμη της Παναγίας Σουμελά (φωτό, βίντεο)
    (Φωτ.: Εθνικός Κήρυξ / Κώστας Μπέης)

Τρεις γενιές Ποντίων συμμετείχαν στο 34ο θρησκευτικό πανηγύρι της Παναγίας Σουμελά που διοργάνωσε το ομώνυμο Ιερό Ίδρυμα στην Ποντιακή Γη στο Ουέστ Μίλφορντ της Νέας Ιερσέης. Οι τριήμερες εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Παρασκευής και ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής 20 Αυγούστου.

Την Κυριακή οι παριστάμενοι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία που τέλεσε ο π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης.

Το προσκηνυτάρι, στο οποίο έγιναν πρόσφατα εργασίες ανακαίνισης πλημμύρισε από ποντιόπουλα με τις παραδοσιακές φορεσιές, που προσκύνησαν με ευλάβεια τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Σουμελά.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Μάνος Κουμπαράκης, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Βασίλειος Γκουρνέλος, ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Αμερικής και Καναδά Κωνσταντίνος Τσιλφίδης, οι πρώην πρόεδροι της Παμποντιακής δρ Πάνος Σταυριανίδης, Δημήτρης Μολοχίδης και Ηλίας Τσεκερίδης, οι πρώην πρόεδροι του Ιερού Ιδρύματος Βασίλειος Βασιλειάδης, Γιώργος Βασιλειάδης και Γιάννης Κοτταρίδης και εκπρόσωποι των Ποντιακών Συλλόγων της Αμερικής και του Καναδά.

Ο πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος δρ. Βασιλειάδης υποστήριξε στο μήνυμά του προς του παρισταμένους ότι οι στόχοι του Ιδρύματος συνοψίζονται σε τρεις δράσεις, η πρώτη εκ των οποίων αφορά στην εθνική, θρησκευτική και πολιτιστική αποστολή του Ιερού Ιδρύματος Παναγία Σουμελά Ποντίων Αμερικής και Καναδά και στη μετατροπή του σε ερευνητικό κέντρο.

Η δεύτερη στη διατήρηση της σύμπνοιας, της συνεργασίας, της φιλαλληλίας και την αμοιβαίας αγάπης και εμπιστοσύνης ως τις βασικές αρχές λειτουργίας του Ιερού Ιδρύματος. Και η τρίτη στην ανέγερση μεγαλοπρεπούς ναού, αλλά και καμπαναριού, ώστε ο ήχος από τις καμπάνες να φτάνει μέχρι την Τραπεζούντα και τις άλλες κοιτίδες των Ελλήνων στον Πόντο, όπως είπε χαρακτηριστικά.


(Φωτ.: Εθνικός Κήρυξ / Κώστας Μπέης)

Το Ίδρυμα θα διοργανώσει επίσης το πρώτο Πολιτιστικό Φεστιβάλ που θα φιλοξενήσει τα χορευτικά των ποντιακών συλλόγων, το οποίο θα γίνει 1-3 Σεπτεμβρίου.

Το βράδυ της Παρασκευής 1η Σεπτεμβρίου θα τελεστεί εσπερινός και μνημόσυνο για τα θύματα του Σεπτεμβρίου 1921 (Πόντος), του 1922 (Μικρά Ασία), του 1955 (Κωνσταντινούπολη) και της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης.

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρεμιέρα της μουσικής παραγωγής του Γιώργου Σοφιανίδη με τίτλο Πολλά έχουν πει για μένα (Πολλά Είπαν Για Τα’εμέν), ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό μουχαμπέτ. Τα πολιτιστικά δρώμενα του φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν με την θεατρική παράσταση Ήμμαρθα (Ήμαρτον) σε κείμενο και παραγωγή της Βασιλικής Τσανακτσίδου, με τη συμμετοχή των κυριών της Ποντιακής Εταιρείας «Πόντος» του Νόργουολκ από το Κονέκτικατ.

  • Πηγή: Εθνικός Κήρυξ.