22 Αύγουστος 2017, 21:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2017, 20:43

Μια αληθινή ιστορία γενναιότητας Ελλήνων κρατουμένων στο Άουσβιτς έγινε ταινία

  • Μια αληθινή ιστορία γενναιότητας Ελλήνων κρατουμένων στο Άουσβιτς έγινε ταινία
    Από την ταινία «Eleftheromania» (φωτ.: neoskosmos.com)

Η βραβευμένη με Όσκαρ Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη πρωταγωνιστεί στη μικρή μήκους ταινία Eleftheromania, η οποία πραγματεύεται την αληθινή ιστορία 466 Ελλήνων κρατούμενων στο Άουσβιτς της Πολωνίας. Οι κρατούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλημμα να οδηγήσουν συγκρατούμενους τους στους θαλάμους αερίων ή να χάσουν τη ζωή τους. Η αντίδραση και η γενναιότητά τους θα εντυπωσιάσει μια γυναίκα που επέζησε από το Άουσβιτς –στην ταινία την υποδύεται η Ολυμπία Δουκάκη– η οποία θα καταγράψει την αληθινή ιστορία στο ημερολόγιό της.

Όταν ο παραγωγός Gregory Pappas έμαθε για το ημερολόγιο ξεκίνησε πολυετή έρευνα για να διασταυρώσει τα γεγονότα, αναζητώντας στοιχεία και στα αρχεία των SS στο Βερολίνο.

Όταν «έδεσε» την ιστορία, την έστειλε στο Τορόντο στην επίσης ελληνικής  καταγωγής συγγραφέα Joanna Tsanis για να γράψει το σενάριο. Τη σκηνοθεσία της ταινίας υπογράφει ο David Antoniuk. Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Τορόντο και τη Νέα Υόρκη. Τη δημοσιογράφο στη οποία η επιζήσασα του Άουσβιτς αφηγείται τις αναμνήσεις της, υποδύεται η Anthoula Katsimatides.

Συμμετοχή στην ταινία έχει και η Γλυκερία, η οποία τραγουδά το Μινόρε της Αυγής, που ακούγεται στους τίτλους του τέλους.