22 Αύγουστος 2017, 18:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 22 Αύγουστος 2017, 18:12

Η συμφωνία για την αγορά των S-400 δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ

  • Η συμφωνία για την αγορά των S-400 δεν έχει τεθεί ακόμα σε ισχύ

Με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ρωσικός κολοσσός αμυντικών συστημάτων Rosoboronexport, γνωστοποίησε ότι η σύμβαση για την αγορά από την Τουρκία αντιπυραυλικών συστημάτων S-400, έχει υπογραφεί αλλά δεν έχει ακόμα τεθεί σε ισχύ. «Η σύμβαση έχει υπογραφεί, αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξέι Μίκχεεβ στους δημοσιογράφους την Τρίτη, προσθέτοντας ότι «οι εργασίες συνεχίζονται, παραμένουν τεχνικά ζητήματα».

Λίγο αργότερα ο γενικός διευθυντής της κρατικής εταιρείας Rostec Σεργκέι Τσεμέζοφ είπε πως η Τουρκία θα λάβει υπό μορφή δανείου από την Ρωσία, ένα μέρος του ποσού που θα πρέπει να καταβάλει για την αγορά των S-400.

«Οι συζητήσεις επί τεχνικών ζητημάτων έχουν ολοκληρωθεί, αλλά πρέπει να επιλυθούν ζητήματα καθαρά διοικητικής φύσεως» είπε ο Τσεμέζοφ επισημαίνοντας ότι «από την μια πλευρά πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να λάβει την απόφαση και από την άλλη να αποφασίσουμε εμείς τι πρέπει να κάνουμε. Υπάρχει βεβαίως και το οικονομικό ζήτημα. Η τουρκική κυβέρνηση διεξάγει συνομιλίες με το δικό μας υπουργείο Οικονομικών, ως προς τα ποσά που θα διασφαλίσουν οι ίδιοι και τα ποσά που θα λάβουν ως δάνειο», κατέληξε ο Τσεμέζοφ.

Θυμίζουμε ότι τον Ιούλιο ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση ότι η Άγκυρα και η Τουρκία υπέγραψαν το έγγραφο για την προμήθεια του αντιπυραυλικού συστήματος.

Το S-400 είναι το αντιπυραυλικό σύστημα νέας γενιάς της Ρωσίας που μπορεί να φέρει τρεις διαφορετικούς τύπους πυραύλων ικανούς να καταστρέφουν στόχους στον αέρα. Είναι σχεδιασμένο για να εντοπίζει και να καταστρέφει διάφορους στόχους, από αναγνωριστικά αεροσκάφη μέχρι βαλλιστικούς πυραύλους.