21 Αύγουστος 2017, 20:39 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2017, 20:46

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου εδώ και 99 χρόνια

  • ΗΠΑ: Ξεκίνησε η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου εδώ και 99 χρόνια
    (Φωτ.: flickr / nasa)

Η πρώτη ολική έκλειψη ηλίου εδώ και 99 χρόνια στις ΗΠΑ ξεκίνησε στις 9:05, τοπική ώρα (19:05 ώρα Ελλάδας) στο Όρεγκον. Η έκλειψη έγινε ολική στις 19:20 και το φαινόμενο κατόπιν κινείται προς τα ανατολικά. Θα ολοκληρωθεί περίπου μιάμιση ώρα αργότερα στη Νότια Καρολίνα, στα παράλια του Ατλαντικού.

Στις ΗΠΑ επικρατεί φρενίτιδα για τη σημερινή ολική έκλειψη ηλίου καθώς είναι η πρώτη από το 1918 που θα είναι ορατή από τη μια άκρη της χώρας έως την άλλη. Οι άνθρωποι στις ΗΠΑ θα δουν να καλύπτεται ο δίσκος του ηλίου από ένα σκοτεινό δίσκο, που θα είναι αυτός της σελήνης. Σε μία ζώνη των Ηνωμένων Πολιτειών η έκλειψη θα είναι ολική. Εξαιτίας της γεωμετρίας Σελήνης, Ήλιου και Γης το διάστημα της ολικής έκλειψης θα είναι διαφορετικό, η μέγιστη διάρκεια κάλυψης θα είναι 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα.

Δείτε παρακάτω live εικόνα από τη ΝASA, το τηλεοπτικό κανάλι της οποίας καλύπτει ζωντανά την έκλειψη από διάφορες οπτικές γωνίες: από την επιφάνεια της Γης, από τον αέρα, ακόμη και από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.