21 Αύγουστος 2017, 19:33 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2017, 19:32

Ανοιχτή επιστολή προς όλες τις οργανώσεις του ποντιακού ελληνισμού

 • Ανοιχτή επιστολή προς όλες τις οργανώσεις του ποντιακού ελληνισμού
  (Φωτ.: pontos-news.gr / Βαλεντίνα Ουσταμπασίδου)

Σε μια περίοδο μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, που ενδεχομένως θα συμπαρασύρουν και το χώρο της Μικράς Ασίας και του Ευξείνου Πόντου, ενώ απαιτούνται εμπνευσμένες πρωτοβουλίες των ποντιακών οργανώσεων, σηματοδοτώντας και τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία και τον βίαιο ξεριζωμό μας, διαπιστώνουμε την απόλυτη απουσία ενός ενωτικού και αντιπροσωπευτικού παγκόσμιου οργάνου του Ποντιακού Ελληνισμού.

Οι προσπάθειες με το ΠΑΣΠΕ (Παγκόσμιο Συμβούλιο Ποντιακού Ελληνισμού) και τη ΔΙΣΥΠΕ (Διεθνής Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων) έχουν κλείσει τον κύκλο τους.

Η ΔΙΣΥΠΕ υπονομεύτηκε από μικρόψυχες συμπεριφορές και δικαστικές διαμάχες που οδήγησαν στην αποχώρηση των περισσότερων ομοσπονδιών και στην παραίτηση του εκλεγμένου προέδρου της.

Στο τελευταίο «παγκόσμιο συνέδριο» της ΔΙΣΥΠΕ συμμετείχε το 20% περίπου των σωματείων της ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος), και καμία ομοσπονδία της διασποράς! Οι απουσίες:

 • της ΟΣΕΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη)
 • της Παμποντιακής Ομοσπονδίας ΗΠΑ & Καναδά και
 • της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας

σημάδεψαν το οριστικό κλείσιμο μιας φιλόδοξης και αρχικά ελπιδοφόρας προσπάθειας για την παγκόσμια ενότητα του ποντιακού ελληνισμού.

Θεωρούμε πως δεν είναι ώρα για συγκρούσεις, καταγγελίες και απόδοση ευθυνών σε πρόσωπα, για τις αποτυχίες και το άδοξο τέλος των δυο προσπαθειών παγκόσμιας οργανωτικής εκπροσώπησης των Ποντίων.

Είναι ώρα ευθύνης για την αληθινή παγκόσμια ενότητα του ποντιακού ελληνισμού και για νέες ιστορικές πρωτοβουλίες. Διαπιστώνοντας το κλείσιμο ενός ακόμη κύκλου οφείλουμε να συμβάλουμε με σχέδιο και όραμα σε μια νέα προσπάθεια για την ενότητα, συζητώντας γι’ αυτά που μας ενώνουν και όχι γι’ αυτά που μας πίκραναν στο παρελθόν. Μας ενώνει η κοινή αγάπη στην ιστορία μας, στην ιστορική μας πατρίδα, στη γλώσσα μας, στον πολιτισμό μας, στη λύρα, στους χορούς και στα τραγούδια μας.

Μας ενώνει ο πόνος της ανείπωτης τραγωδίας των προγόνων μας και η ανάγκη ενός νέου αναγεννητικού σχεδιασμού.

Θεωρούμε πως πρέπει να υπάρξει άμεσα μια νέα αφετηρία, μια πρωτοβουλία πρόσκλησης όλων των ποντιακών ομοσπονδιών της Ελλάδας και της διασποράς, που θα οδηγήσει σύντομα σε ένα ενωτικό, αντιπροσωπευτικό και δημοκρατικό οργανωτικό συνέδριο όλων των ποντιακών οργανώσεων, με εκλογή μιας ηγεσίας ικανής να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Είναι πεποίθησή μας πως αυτό εκφράζει και τη μεγάλη πλειονότητα των πρωτοβάθμιων οργανώσεων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος την οποία υπηρετήσαμε ή υπηρετούμε ως στελέχη της διοίκησης.

Εξουσιοδοτούμε, με εμπιστοσύνη, τον Κωνσταντίνο Αλεξανδρίδη, πρώην α΄ αντιπρόεδρο της ΠΟΕ, να εκφράσει την αγωνία μας και την ενωτική πρωτοβουλία μας και μαζί με άλλα στελέχη (πρώην και νυν της ΠΟΕ) να εργαστούν για την πραγματοποίηση μιας σύσκεψης στη Θεσσαλονίκη, όλων των δευτεροβάθμιων ποντιακών οργανώσεων της Ελλάδας και του εξωτερικού, με σκοπό την υλοποίηση ενός παγκόσμιου οργανωτικού συνεδρίου ελπίδας και ευθύνης.

Για την ομάδα πρωτοβουλίας:

 • Ζελίλωφ Ιωάννης, πρώην μέλος ΔΣ ΠΟΕ
 • Καρελιάδης Ελευθέριος, πρώην μέλος ΔΣ ΣΠΟΣ Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης
 • Κοτσαηλίδης Ιωάννης, πρώην γεν. γραμματέας ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης
 • Κουνατίδης Θεόδωρος, πρόεδρος ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης
 • Μπαλαμπανίδης Κλημέντιος, πρώην Αντιπρόεδρος ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης
 • Παπαδόπουλος Νικόλαος, μέλος ΔΣ ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων
 • Παπαδοπούλου Αγγελική, πρώην Πρόεδρος ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης
 • Περτσινίδης Κωνσταντίνος, πρώην μέλος ΔΣ ΔΙΣΥΠΕ
 • Φαχαντίδης Επαμεινώνδας, πρώην πρόεδρος ΠΟΕ
 • Φιλοκώστας Αγάπιος, ταμίας ΣΠΟΣ Κ. Μακεδονίας και Θεσσαλίας
 • Χατζηθεοδωρίδης Ιωακείμ, γεν. γραμματέας ΣΠΟΣ Θεσσαλονίκης.