21 Αύγουστος 2017, 16:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2017, 16:28

Νεκρός σε τροχαίο γνωστός Κοζανίτης καρδιοχειρουργός και η σύζυγός του

  • Αιματοβαμμένο γλέντι βάπτισης στην Κέρκυρα – Νεκρή 56χρονη από σφαίρα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Τραγικό θάνατο βρήκαν χθες το απόγευμα ο γνωστός καρδιοχειρουργός Χρήστος Λόλας και η σύζυγός του Κλώντια, όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν συγκρούστηκε με αυτοκίνητο στην Αθηνών-Σουνίου. Το ζευγάρι μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Ασκληπιείο Βούλας αλλά παρά τις προσπάθειες των γιατρών για έξι ώρες δεν στάθηκε δυνατό να τους κρατήσουν στη ζωή.

Ο Χρήστος Λόλας ήταν ο πρώτος γιατρός του ΕΣΥ που έκανε μεταμόσχευση καρδιάς ενώ υπηρετούσε στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Ποιος ήταν ο καρδιοχειρουργός
Με καταγωγή από την Κοζάνη, ο Χρήστος Λόλας είχε σπουδάσει ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, όπου εξειδικεύθηκε στη γενική χειρουργική. Κατόπιν μετεκπαιδεύτηκε επί μια πενταετία στην καρδιοχειρουργική, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Όρεγκον των ΗΠΑ και έλαβε τον τίτλο του Associate Professor. Το 1974 επέστρεψε στην Ελλάδα και του ανατέθηκε η οργάνωση και λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας στο Αρεταίειο Νοσοκομείο. Έγινε υφηγητής και επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το 1986 ανέλαβε διευθυντής Καρδιοχειρουργικής στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, εγκαινιάζοντας το 1990, με την πρώτη επιτυχή καρδιακή μεταμόσχευση, το πρώτο πρόγραμμα καρδιακών μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας. Είχε συγγράψει βιβλία και είχε δημοσιεύσει πληθώρα άρθρων σε επιστημονικά και μη περιοδικά και στον ημερήσιο Τύπο. Ήταν μέλος πολλών ελληνικών και ξένων επιστημονικών εταιρειών. Από τις πιο σημαντικές εξωιατρικές δραστηριότητές του ήταν ο αθλητισμός.

Παλιός παίκτης καλαθοσφαίρισης του Άρη Θεσσαλονίκης, ερασιτέχνης παίκτης του γκολφ, διετέλεσε πρόεδρος του Ομίλου Golf Γλυφάδας.

Συμμετείχε ενεργά στις προσπάθειες ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα, τόσο στο Τόκιο για τη Χρυσή Ολυμπιάδα όσο και στην επιτυχή προσπάθεια της Λοζάνης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ενώ  διετέλεσε αντιπρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής της Athoc 2004.