22 Αύγουστος 2017, 14:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 23 Αύγουστος 2017, 15:27

Μια... αναδασωτέα Παναγία Σουμελά στον «Νέο Πόντο» Ραφήνας

  • Μια... αναδασωτέα Παναγία Σουμελά στον «Νέο Πόντο» Ραφήνας

Ήδη από τις αρχές του ’90, στις πλαγιές του Πεντελικού όρους δεσπόζει το κτίσμα της Παναγίας Σουμελά, στον οικισμό «Νέος Πόντος» στη Ραφήνα, δίπλα στον Νέο Βουτζά. Μια πρωτοβουλία που είχαν πάρει, τότε, τα μέλη της διοίκησης του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέος Πόντος» Ραφήνας μαζί με τα μέλη του οικισμού, καθώς ήθελαν πλάι στα θέρετρά τους να δεσπόζει και ο ναός της Παναγίας των Ποντίων. Με τη συνδρομή τους, κατάφεραν αρχικά να φτιάξουν το κτίσμα του ναού. Μια πυρκαγιά όμως ήταν αρκετή για να σταματήσει κάθε ενέργεια στο χώρο, τόσο για τον οικισμό, όσο και για το ναό.

Αν και ο ναός δεν έχει ολοκληρωθεί, την Τετάρτη 23 Αυγούστου, στις 18:00, θα τελεστεί Ιερά Παράκληση για τα εννιάμερα της Παναγίας.

Ο πρόεδρος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέος Πόντος» Ραφήνας Αβραάμ Γαλανίδης μας αναφέρει ταυτόχρονα πως αναμένουν τους δασικούς χάρτες και την επαναφορά του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στο Συνεταιρισμό, μέσω δικαστικών διαδικασιών, καθώς η περιοχή αντιμετώπισε το 1978 σοβαρό πρόβλημα με τις πυρκαγιές, που κάηκε τμήμα του οικισμού και αμφισβητήθηκε το ιδιοκτησιακό του καθεστώς. «Είμαστε σε τελική ευθεία με τις διαδικασίες», αναφέρει. «Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με τον δασικό χαρακτήρα για να ξεκινήσουμε να μοιράζουμε τα οικόπεδα τα οποία έχουν κοπεί και υποσχεθεί στα μέλη του οικοδομικού Συνεταιρισμού», καταλήγει.


Στο κέντρο του κίτρινου κύκλου βρίσκεται ο ναός της Παναγίας Σουμελά, στον οικισμό «Νέος Πόντος» στη Ραφήνα

Βέβαια, στην περιοχή αυτή, που η πλειονότητα των ανθρώπων που έχουν αγοράσει οικόπεδο είναι Πόντιοι, στόχος δεν είναι μόνο ο οικιστικός, δηλαδή να νομιμοποιηθούν πρώτα τα οικόπεδα και να αρχίσει να κατοικείται η περιοχή, αλλά να ολοκληρωθούν και οι διαδικασίες αποπεράτωσης του ναού της Παναγίας Σουμελά και να αναπλαστεί ο χώρος. Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού μάς λέει πως ακόμη και τα γραφεία του Συλλόγου βρίσκονται σε αυτή τη διαδικασία.

Η έδρα του Συνεταιρισμού βρίσκεται στην Ποντιακή Στέγη της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού.

Την πρωτοβουλία για την ίδρυση ενός νέου οικισμού είχε μια ομάδα των μελών της διοίκησης της Ένωσης Ποντίων Νίκαιας-Κορυδαλλού, αναφέρει ο Αβραάμ Γαλανίδης. «Το 1952 έφτιαξαν το καταστατικό του Οικοδομικού Συνεταιρισμού. Το 1955 βρέθηκε αυτή η περιοχή και αγοράστηκε από τη Μονή Πεντέλης με όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τη δεκαετία του ’60 εκδόθηκαν και συμβόλαια οριζοντίου ιδιοκτησίας σε μια σημαντική ομάδα μελών του Συνεταιρισμού, και βεβαίως έγινε ηλεκτροδότηση της περιοχής. Το 1957 υπήρξε υπουργική απόφαση με την οποία έγινε ένα άτυπο σχέδιο πόλεως – χαράχτηκαν δρόμοι, οικοδομικά τετράγωνα. Μέχρι το 1978 που έπιασε φωτιά το Πεντελικό όρος, ένα κομμάτι κάηκε και κηρύχθηκε η ευρύτερη περιοχή αναδασωτέα», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι «αυτό σταμάτησε κάθε δραστηριότητα μετά, για πολλά χρόνια, μέχρι να ξεκινήσουμε τη δεκαετία του ’90 τους δικαστικούς αγώνες για να αποδείξουμε ότι εν πάση περιπτώσει το κτήμα αυτό δεν μπορεί να διεκδικείται από κανέναν άλλον, πέρα από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό», σημειώνει.


(Φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά από το Πανελλήνιο ίδρυμα «Παναγία Σουμελά»
Όταν ολοκληρωθεί ο ναός, μας λέει ο πρόεδρος, μια εικόνα της Παναγίας Σουμελά, προσφορά από το Πανελλήνιο Ίδρυμα «Παναγία Σουμελά», θα βρίσκεται μέσα στο ναό. «Είχαμε την υπόσχεση πως με την ολοκλήρωση του ναού θα έχουμε ένα πιστοποιημένο αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά», αναφέρει. «Για εμάς η Παναγία Σουμελά σηματοδοτεί πολλά και ας είμαστε δεύτερης και τρίτης γενιάς Πόντιοι. Έχουμε μνήμες και αναφορές από τους γονείς μας και τους παππούδες μας», καταλήγει, με την ευχή να ολοκληρωθούν σύντομα όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να δοθεί στη λατρεία ο ναός.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης