21 Αύγουστος 2017, 14:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2017, 13:41

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την έκδοση βίζας για τους Ρώσους

  • Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την έκδοση βίζας για τους Ρώσους
    (Φωτ.: Mose Avraham)

Την επ’ αόριστον αναστολή έκδοσης μη μεταναστευτικών θεωρήσεων από την Τετάρτη 23 Αυγούστου, σε ολόκληρη τη Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα, απαντώντας έτσι στην απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε μείωση του αριθμού των Αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ειδικά για τη Μόσχα, η αναστολή έκδοσης βίζας θα ισχύσει έως την 1η Σεπτεμβρίου αλλά και μετά θα γίνεται «σε εξαιρετικά περιορισμένη κλίμακα».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Ρώσοι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ για τουρισμό θα πρέπει να μεταβαίνουν στη Μόσχα και δεν θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες των τοπικών αμερικανικών προξενείων εκτός της ρωσικής πρωτεύουσας, δηλαδή τα προξενεία στην Αγία Πετρούπολη, το Εκατερίνεμπουργκ και το Βλαδιβοστόκ. «Η δυνατότητα συνεντεύξεων στο μέλλον θα είναι εξαιρετικά περιορισμένη γιατί έπρεπε να μειώσουμε κατά πολύ τον αριθμό των εργαζομένων μας ώστε να ευθυγραμμιστούμε με τις απαιτήσεις της ρωσικής κυβέρνησης» σημειώνει στην επίσημη ιστοσελίδα της η αμερικανική πρεσβεία στη Ρωσία.

Από τις 28 Ιουλίου η Ρωσία έχει απαγορεύσει στις ΗΠΑ την πρόσβαση στο θερινό κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας και τη χρήση των αποθηκευτικών χώρων που διαθέτουν οι αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στη Μόσχα. Η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης ελήφθη ως αντίποινα για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ψήφισε το Κογκρέσο και ακολουθεί μια σειρά περιοριστικών μέτρων που επέβαλε η Ουάσιγκτον από το 2014.