21 Αύγουστος 2017, 11:16 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2017, 13:30

ΣΥΡΙΖΑ και σταλινισμός

  • Έξι υπουργοί ενημερώνουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Είναι γνωστό πως ο ΣΥΡΙΖΑ αποτέλεσε ένα συνονθύλευμα αστέγων πολιτικών τάσεων που ξεκινούσαν από διαφωνούντες του ΚΚΕ και κατέληγαν στο ΠΑΣΟΚ και ριζοσπαστικά αριστερά ρεύματα, με σημαντική και κυρίαρχη την τάση τής πάλαι ποτέ λεγόμενης «Ανανεωτικής Αριστεράς». Μήτρα δε των ρευμάτων της «Ανανεωτικής Αριστεράς» υπήρξε το ΚΚΕ εσωτ.

Τι διαφοροποιούσε το ΚΚΕ εσωτ. στην Ελλάδα και το ευρωκομμουνιστικό ρεύμα γενικότερα;

Η καταγγελία της έλλειψης δημοκρατίας στα καθεστώτα του υπαρκτού τότε σοσιαλισμού, κυρίως στην ΕΣΣΔ, και η αντίθεσή του στις ολοκληρωτικές μεθόδους και τα γκουλάγκ. Δηλαδή, στα εγκλήματα που διέπραξαν τα ορθόδοξα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Και τα δύο στοιχεία υπήρξαν κεντρικό θέμα κριτικής αναφοράς και άλλων αριστερών διανοουμένων, όπως ο Καστοριάδης αλλά και πολλών Ευρωπαίων. Μάλιστα ο Καστοριάδης χαρακτηρίστηκε επανειλημμένως από τον ορθόδοξο κομμουνισμό ως πράκτορας του ιμπεριαλισμού.

Σήμερα, με αφορμή την πρόσκληση της Εσθονίας σε συνέδριο για την καταγγελία των κομμουνιστικών εγκλημάτων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται τη συμμετοχή.

Και προκύπτει το αφελές ερώτημα: ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται πως διεπράχθησαν εγκλήματα στα κομμουνιστικά καθεστώτα και δεν συμμετέχει στο συνέδριο; Εάν ναι, τι λένε γι' αυτό τα στελέχη της ανανεωτικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ; Αναθεώρηση στην αναθεώρηση; Μήπως αναζητώντας αριστερό άλλοθι στη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους είναι διατεθειμένοι να δικαιώσουν ακόμη και το σταλινισμό;

Παντελής Σαββίδης