21 Αύγουστος 2017, 10:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2017, 10:04

Το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο σταματά μετά από 158 χρόνια

  • Το Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο σταματά μετά από 158 χρόνια
    (Φωτ.: weekmen.com)

Δώδεκα φορές θα ηχήσει σήμερα το μεσημέρι στις 12:00, η καμπάνα των 13,7 τόνων του Μπιγκ Μπεν πριν να σιγήσει για τέσσερα χρόνια, δηλαδή όσο θα διαρκέσουν οι εργασίες ανακαίνισης του μνημείου που... εργάζεται ασταμάτητα τα τελευταία 158 χρόνια.

Οι εργασίες στον επιβλητικό βικτωριανό πύργο ύψους 96 μέτρων και το ρολόι, εκτιμάται ότι θα κοστίσουν 31,7 εκατ. ευρώ.

Όπως προβλέπει το σχέδιο ανακαίνισης, η καμπάνα δεν θα σημαίνει πλέον την ώρα ωστόσο το ρολόι θα συνεχίσει να λειτουργεί χάρη σε έναν προσωρινό ηλεκτρικό μηχανισμό που θα τοποθετηθεί για το διάστημα που θα διαρκέσουν οι εργασίες.

Αντιδρούν πολλοί βουλευτές
Πολλοί είναι οι βουλευτές που έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους γιατί δεν θα ακούγεται το Μπιγκ Μπεν έως το 2021. Είναι ένα «παράλογο» μέτρο, σύμφωνα με τον υπουργό αρμόδιο για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, ένα «εντελώς τρελό» έργο για τον συντηρητικό βουλευτή Τζέιμς Γκρέι. Ακόμα και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι παρενέβη.

«Δεν είναι λογικό ο Μπιγκ Μπεν να σιγήσει για τέσσερα χρόνια», τόνισε την Τετάρτη. Ζήτησε μάλιστα από τους αρμόδιους της Βουλής των Κοινοτήτων να επιταχύνουν το χρονοδιάγραμμα των εργασιών.

Για τους υποστηρικτές του Brexit μοιάζει αδιανόητη η προοπτική να μην ηχήσει ο Μπιγκ Μπεν για να σημάνει την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου 2019. «Θα είναι πολύ περίεργο αν τα μεσάνυχτα εκείνης της ημέρας δεν χτυπήσει, πολύ περίεργο. Είναι η καρδιά του έθνους μας», σχολίασε ο συντηρητικός βουλευτής Πίτερ Μπόουν στη βρετανική εφημερίδα Daily Mail. Μπροστά σε αυτές τις αντιδράσεις η επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων που είναι αρμόδια για τις εργασίες στο ιστορικό μνημείο απάντησε ότι «θα επανεξετάσουμε τη διάρκεια κατά την οποία οι καμπάνες θα σιγήσουν» μόλις ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος τον Σεπτέμβριο.