21 Αύγουστος 2017, 08:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 21 Αύγουστος 2017, 08:57

Δέκα αγνοούμενοι από τη σύγκρουση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS John S. McCain με δεξαμενόπλοιο (φωτο-βίντεο)

  • Δέκα αγνοούμενοι από τη σύγκρουση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS John S. McCain με δεξαμενόπλοιο (φωτο-βίντεο)
    (Φωτ.: U.S. Navy / Mass Communication Specialist Seaman Apprentice Gavin Shields / Handout via)

Σοκαρισμένη είναι η αμερικανική κοινή γνώμη μετά τη σύγκρουση του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS John S. McCain με το τριπλάσιο σε μέγεθος δεξαμενόπλοιο Alnic MC, στο ανοιχτά των ακτών της Σιγκαπούρης, που οδήγησε στον τραυματισμό πέντε ατόμων ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή αγνοούνται δέκα Αμερικανοί ναύτες.

Το USS John S. McCain κατευθυνόταν ανατολικά της Σιγκαπούρης και ετοιμαζόταν να ελλιμενιστεί όταν συγκρούστηκε με το δεξαμενόπλοιο.

«Δέκα ναύτες αγνοούνται και πέντε είναι τραυματίες», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. Τέσσερις από τους τραυματίες έχουν διακομιστεί με ελικόπτερο της Σιγκαπούρης σε νοσοκομείο της ασιατικής χώρας, όμως τα τραύματά τους δεν είναι σοβαρά, ενώ ο πέμπτος δεν χρειάστηκε διακομιδή. «Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, το John S. McCain υπέστη ζημιά στην αριστερή μπροστινή του πλευρά». Το αντιτορπιλικό πλέει αυτόνομα και κατευθύνεται προς το λιμάνι, ανέφερε η ίδια πηγή χωρίς να διευκρινίσει όμως ποιο ακριβώς.


Το δεξαμενόπλοιο (φωτ.: FleetMon.com)

Ήδη είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στην οποία συμμετέχουν πλοία, ελικόπτερα και ρυμουλκά της Σιγκαπούρης, καθώς και αεροσκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με τις αρχές της Μαλαισίας, η σύγκρουση σημειώθηκε στα χωρικά της ύδατα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το Alnic MC είναι ένα φορτηγό πλοίο μεταφοράς πετρελαίου ή χημικών μήκους 183 μέτρων που έχει σημαία Λιβερίας. Ένα μέλος του πλοίου, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο Reuters ότι δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου από το δεξαμενόπλοιο, το οποίο μετέφερε 12.000 τόνους πετρελαίου από την Ταϊβάν στη Σιγκαπούρη. Την πληροφορία επιβεβαίωσε η λιμενική αρχή της Σιγκαπούρης, η οποία πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες στο Alnic.

Αυτή είναι η δεύτερη σύγκρουση στην οποία εμπλέκεται αμερικανικό αντιτορπιλικό στον Ειρηνικό Ωκεανό σε διάστημα εννέα εβδομάδων. Την προηγούμενη εβδομάδα το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι απέπεμψε τρεις ανώτερους αξιωματικούς του USS Fitzgerald που σχεδόν βυθίστηκε μετά τη σύγκρουσή του με ένα υπό φιλιππινέζικη σημαία πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων νοτιοδυτικά των ακτών της Ιαπωνίας στις 17 Ιουνίου. Από τη σύγκρουση είχαν σκοτωθεί επτά Αμερικανοί ναύτες.

Τα USS Fitzgerald και USS John S. McCain ανήκουν στον έβδομο στόλο των ΗΠΑ που ελλιμενίζεται στην Ιαπωνία.

Το USS John S. McCain έχει πάρει το όνομά του από τον πατέρα και τον παππού του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέιν, που ήταν ναύαρχοι του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.