20 Αύγουστος 2017, 15:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2017, 15:48

Ισπανία: Επιθέσεις με 120 φιάλες βουτανίου σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές

  • Ισπανία: Επιθέσεις με 120 φιάλες βουτανίου σχεδίαζαν οι τζιχαντιστές
    Αστυνομικοί κάνουν έλεγχο σε αυτοκίνητα στην κωμόπολη Ριπόλ (φωτ.: ΕΡΑ / Robin Townsend)

Ο αρχηγός της Αστυνομίας της Καταλονίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να έχει διαφύγει στη Γαλλία ο μοναδικός από τους δράστες των επιθέσεων που καταζητείται ακόμη, ο 22χρονος Γιουνές Αμπουγιακούμπ. «Αν ήξερα ότι βρίσκεται στην Ισπανία και πού είναι, θα πηγαίναμε να τον ψάξουμε. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται», είπε ο Ζουσέπ Λουίς Τραπέρο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο ύποπτος πέρασε τα σύνορα, ο Τραπέρο είπε ότι «δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη πληροφορία για κάτι τέτοιο αλλά δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε». Υπενθύμισε όμως ότι αμέσως μετά τις επιθέσεις εντάθηκαν οι μεθοριακοί έλεγχοι.

Ο αρχηγός της αστυνομίας είπε επίσης ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ποιός ήταν ο οδηγός του μικρού φορτηγού που σκότωσε 13 ανθρώπους στη Βαρκελώνη και τραυμάτισε δεκάδες άλλους. Πάντως ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Καταλονίας διαβεβαίωσε ότι ο πυρήνας των τζιχαντιστών έχει εξουδετερωθεί και δεν είναι πλέον σε θέση να βλάψει κανέναν. «Εξουδετερώθηκε χάρη στο έργο της αστυνομίας», είπε ο Ζοακίμ Φορν.

Νωρίτερα, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα μέλη αυτού του πυρήνα σχεδίαζαν επιθέσεις στη Βαρκελώνη με τουλάχιστον 120 φιάλες βουτανίου.

Την ίδια ώρα, η ισπανική εφημερίδα El Pais επιχειρεί να «χαρτογραφήσει» τους 13 τζιχαντιστές που σκόρπισαν τον τρόμο. Παρουσίασε μάλιστα τα πρόσωπα των πέντε τρομοκρατών που έχουν σκοτωθεί, των τριών που αναζητούνται και των τεσσάρων που έχουν συλληφθεί.