20 Αύγουστος 2017, 13:23 - Τελευταία Ενημέρωση: 20 Αύγουστος 2017, 13:22

Τόσκας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για τρομοκρατικό χτύπημα στην Ελλάδα

  • Τόσκας: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Τούρκοι συλληφθέντες ετοίμαζαν χτύπημα κατά την επίσκεψη Ερντογάν
    Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας (φωτ.: mopocp.gov.gr)

Για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, με αφορμή το διπλό χτύπημα στην Ισπανία, αλλά και για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, μίλησε σήμερα στην ΕΡΤ ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

«Η χώρα μας είναι πυλώνας όχι μόνο σταθερότητας αλλά και ασφάλειας και ηρεμίας σε σύγκριση όχι μόνο με τον άμεσο περίγυρο μας αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε αρχικά ο υπουργός. Αναφορικά με τον κίνδυνο τρομοκρατικών ενεργειών, υποστήριξε ότι «τώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις για τέτοιες απειλές, τέτοιους κινδύνους στη χώρα μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν γενικότερα κίνδυνοι, δεν μπορεί να προκύψουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν ενέργειες σαν και αυτές που είδαμε».

Απαντώντας στην ερώτηση εάν υπάρχουν ενδείξεις για μέλη του ISIS στη χώρα, ο Ν. Τόσκας επισήμανε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις οργάνωσης τέτοιων πραγμάτων αλλά ανέφερε πως «ποτέ δεν μπορεί να αποκλείσει κάποιος ενέργεια κάποιου μεμονωμένου "λύκου" όπως λέγεται, γιατί δυστυχώς η αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή είναι τόσο μεγάλη, ο κλονισμός που έγινε στις μέχρι τώρα πεποιθήσεις και στις αρχές και στις αξίες των ανθρώπων σε αυτές τις χώρες είναι πάρα πολύ μεγάλος και δυστυχώς ξύπνησαν, βγήκαν στην επιφάνεια πολλά ακραία στοιχεία και πολλές ακραίες απόψεις, που είναι καταδικαστέες ακόμη και από το μεγαλύτερο μέρος του μουσουλμανικού κόσμου».


Πυροσβεστικό αεροσκάφος CL415 (φωτ.: fireservice.gr)

Όσον αφορά το θέμα των πυρκαγιών, απέρριψε κάθε κουβέντα για θεωρίες συνωμοσίας, αλλά έκανε λόγο για προβληματισμούς σχετικά με διάφορα συμφέροντα σε κάθε τόπο, επισημαίνοντας πως δεν είναι φυσιολογικό φαινόμενο οι επανειλημμένες φωτιές σε Αττική και Ζάκυνθο. Πρόσθεσε ότι ήδη έχουν συλληφθεί ορισμένα άτομα, και ερευνώνται κάποια άλλα, που παίζουν έναν περίεργο ρόλο, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Για τα πτητικά μέσα πυρόσβεσης παραδέχθηκε ότι είναι παλιά, λέγοντας ότι η κατάσταση έπρεπε να διορθωθεί τα χρόνια των «παχιών αγελάδων», ενώ εξήρε την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητα των πυροσβεστικών δυνάμεων και του κρατικού μηχανισμού, αναφέροντας πως κάποιοι κάνουν πολύ εύκολα κριτική.