19 Αύγουστος 2017, 20:31 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2017, 19:07

Συνελήφθη στην Ισπανία ο συγγραφέας Ντογάν Ακανλί

  • Συνελήφθη στην Ισπανία ο συγγραφέας Ντογάν Ακανλί
    Εικόνα από τη σύλληψη του Ντογάν Ακανλί το 2010 (φωτ.: EPA / Tolga Bozoglu)

O γνωστός συγγραφέας Ντογάν Ακανλί συνελήφθη σήμερα στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος των τουρκικών Αρχών, όπως έγινε γνωστό από τον βουλευτή των Πρασίνων της Γερμανίας Φόλκερ Μπεκ, ο οποίος έκανε λόγο για πολιτικά κίνητρα πίσω από τη σύλληψη αυτή.

«Ζήτησα από το υπουργείο Εξωτερικών να παρέμβει αμέσως στις ισπανικές Αρχές για να εμποδίσει την έκδοσή του στην Τουρκία», είπε ο Μπεκ.

Ούτε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας, ούτε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας έχουν κάνει κάποια ανακοίνωση για το θέμα. Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα Kölner Stadt-Anzeiger, η οποία επικαλείται τον Γερμανό δικηγόρο του Ακανλί, ο συγγραφέας συνελήφθη σήμερα το πρωί στη Γρανάδα από Ισπανούς αστυνομικούς, με βάση ένταλμα που είχε εκδοθεί από την Ιντερπόλ.

Ο Ακανλί γεννήθηκε το 1957 στην κωμόπολη Σαβσάτ, στον ανατολικό Πόντο, αλλά ζει από το 1992 στην Κολονία και έχει λάβει τη γερμανική υπηκοότητα. Όταν έγινε 12 χρόνων μετακόμισε στην Κωνσταντινούπουλη όπου σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες. Είναι κυρίως γνωστός για την τριλογία που έχει γράψει με θέμα τη Γενοκτονία των Αρμενίων και έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν από τις τουρκικές Αρχές.

Το 2010, κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη, συνελήφθη κατηγορούμενος για ένοπλη ληστεία που υποτίθεται ότι διέπραξε το 1989. Αν και αθωώθηκε, το εφετείο διέταξε την επανεκδίκαση της υπόθεσης αυτής.