19 Αύγουστος 2017, 19:42 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2017, 19:04

Χεζμπολάχ και συριακός στρατός ξεκίνησαν επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους

  • Χεζμπολάχ και συριακός στρατός ξεκίνησαν επίθεση εναντίον του Ισλαμικού Κράτους
    (Φωτ. αρχείου: mod.gov.sy)

Ο στρατός του Λιβάνου εξαπέλυσε σήμερα επίθεση εναντίον ενός θύλακα της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στα σύνορα της χώρας με τη Συρία, καθώς η Χεζμπολάχ και ο συριακός στρατός ανακοίνωσαν την έναρξη επίθεσης εναντίον των τζιχαντιστών από τη συριακή πλευρά των συνόρων.

Η λιβανική στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε στις 5:00 πμ με στόχο θέσεις του ΙΚ κοντά στην πόλη Ρας Μπααλμπέκ, με ρουκέτες, πυροβολικό και ελικόπτερα, δήλωσε λιβανική πηγή ασφαλείας. Η περιοχή είναι το τελευταίο τμήμα της λιβανο-συριακής μεθορίου που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών. Η επιχείρηση της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού έθεσε στο στόχαστρο μια περιοχή από την άλλη πλευρά των συνόρων, στην περιοχή δυτική Καλαμούν της Συρίας.

Ανακοίνωση της Χεζμπολάχ ανέφερε πως η οργάνωση εκπληρώνει την υπόσχεσή της να «απομακρύνει την τρομοκρατική απειλή πέρα από τα σύνορα του έθνους» και ότι πολεμά «στο πλάι» του συριακού στρατού. Στην ανακοίνωση δεν γίνεται αναφορά στην επιχείρηση του λιβανικού στρατού.

Ο στρατός υποστήριξε ότι δεν συντονίζει τις ενέργειές του με τη Χεζμπολάχ ή με τον συριακό στρατό.

Οποιαδήποτε κοινή επιχείρηση του λιβανικού στρατού από τη μία πλευρά, και της Χεζμπολάχ και του συριακού στρατού από την άλλη, θα ήταν ένα πολιτικά ευαίσθητο θέμα στο Λίβανο και θα έθετε σε κίνδυνο τη σημαντική στρατιωτική βοήθεια που λαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον κατατάσσει την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.