19 Αύγουστος 2017, 16:21 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2017, 16:19

Πόσο περπάτημα την ημέρα χρειάζεστε για να χάνετε κιλά

  • Πόσο περπάτημα την ημέρα χρειάζεστε για να χάνετε κιλά

Το περπάτημα θεωρείται ένας από τους ασφαλέστερους τρόπους άσκησης. Ανάλογα με το πόσο συχνά περπατάτε, μπορείτε να καταφέρετε να χάσετε εύκολα ακόμα και μισό κιλό ανά εβδομάδα ή περισσότερο. Με άλλα λόγια σε λιγότερο από πέντε μήνες, μπορείτε να είστε 10 κιλά ελαφρύτεροι, χωρίς να ξοδέψετε ώρες στο γυμναστήριο και χωρίς να κάνετε κάποια εξαντλητική δίαιτα.

Ταυτόχρονα με την απώλεια των περιττών κιλών θα τονώσετε τους μυς σας και θα βελτιώσετε την καρδιαγγειακή σας υγεία.

Ο αριθμός των θερμίδων που μπορείτε να κάψετε με το περπάτημα καθορίζεται από το αρχικό σας σωματικό βάρος και τον ρυθμό με το οποίο θα περπατάτε. Κατά μέσο όρο, αν διατηρήσετε μια ταχύτητα βαδίσματος στα 6,4 χλμ/ώρα μπορείτε να κάψετε περίπου 400 θερμίδες ανά ώρα.

Για να χάσει βάρος ο μέσος άνθρωπος πρέπει να κάνει περίπου 2.000 βήματα σε κάθε 1,6 χλμ. που διανύει. Σ’ αυτή την απόσταση καίει περίπου 100 θερμίδες. Με τη βοήθεια ενός βηματόμετρου μπορείτε να παρακολουθείτε τα βήματά σας, άρα πόσα χιλιόμετρα διανύετε κάθε μέρα και να υπολογίζετε πόσες θερμίδες καίτε. Θυμηθείτε ότι βηματόμετρο μπορείτε να βρείτε και στις σύγχρονες εφαρμογές για τα smartphones.

Με βάση λοιπόν την εξίσωση ότι περίπου 1,6 χλμ. ισοδυναμεί με 2.000 βήματα και συνεπάγεται το κάψιμο 100 θερμίδων, και ότι απαιτείται να κάψετε 3.500 θερμίδες για να χάσετε μισό κιλό, συνάγουμε το συμπέρασμα ότι μπορείτε να χάνετε μισό κιλό ανά εβδομάδα, αν καίτε 500 θερμίδες την ημέρα. Αυτό με τη σειρά του προϋποθέτει ότι θα πρέπει να κάνετε 10.000 βήματα  ή αλλιώς να διανύετε 8 χλμ. την ημέρα.

Πηγή: iatropedia