19 Αύγουστος 2017, 11:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2017, 11:09

Έτοιμα τα χοσιαφλούκια του Καρς – Μάθετε πώς γίνονται (φωτο)

  • Έτοιμα τα χοσιαφλούκια του Καρς – Μάθετε πώς γίνονται (φωτο)
    (Φωτ.: haberler.com)
  • Έτοιμα τα χοσιαφλούκια του Καρς – Μάθετε πώς γίνονται (φωτο)
    (Φωτ.: haberler.com)
  • Έτοιμα τα χοσιαφλούκια του Καρς – Μάθετε πώς γίνονται (φωτο)
    (Φωτ.: haberler.com)
  • Έτοιμα τα χοσιαφλούκια του Καρς – Μάθετε πώς γίνονται (φωτο)
    (Φωτ.: haberler.com)

Χοσιαφλούκια, χοσιάφ' στην καθομιλουμένη σε πολλές περιοχές του Πόντου, είναι τα φρούτα που ξεραίνουμε τους καλοκαιρινούς μήνες για να χρησιμοποιηθούν τους χειμερινούς, κυρίως για τις κομπόστες.

Μήλα, αχλάδια διαφόρων ειδών, βερίκοκα, δαμάσκηνα, ροδάκινα συλλέγονται ώριμα και κόβονται σε φέτες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις στεγνώνονται στον ήλιο και σε άλλες στο φούρνο. Μετά αποθηκεύονται στο κελάρι μέσα σε πάνινες σακούλες.

Τα χοσιαφλούκια μαζί με τα δημητριακά, το καλαμπόκι, τα ρόδια, τα κυδώνια, τις σταφίδες και άλλα καλούδια αποτελούσαν βασικά συστατικά του παραδοσιακού πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού στον Πόντο


(Φωτ.: haberler.com)

Τα βερίκοκα της φωτογραφίας που προορίζονται για χοσιαφλούκια, είναι τα φημισμένα καΐσια του Καγισμάν, τα οποία διακρίνονται για τη γεύση και την ευωδιά τους.