18 Αύγουστος 2017, 22:53 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2017, 22:22

Ισπανία: Νεκρός ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη

  • Ισπανία: Νεκρός ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη
    (Φωτ.: EPA / Jaume Sellart)

Σε ολόκληρη την Ισπανία κυκλοφορούν πλέον οι φωτογραφίες των τεσσάρων που θεωρείται ότι βρίσκονται πίσω από το μακελειό στη Βαρκελώνη, καθώς δικαστήριο έδωσε την εντολή για συλλήψεις. Την ίδια ώρα πληροφορίες των εφημερίδων El Pais και El Periodico, αναφέρουν ότι ο Μούσα Ουκαμπίρ, ο οδηγός του βαν που σκόρπισε το θάνατο στη Βαρκελώνη, είναι ένας από τους πέντε άνδρες που σκοτώθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις στο παραθαλάσσιο θέρετρο Καμπρίλς.

Πρόκειται για τον 17χρονο που είχε γεννηθεί στην Ισπανία και είχε μαροκινή ιθαγένεια, και φέρεται να είχε νοικιάσει και το βανάκι της Ράμπλας αλλά και ένα φορτηγάκι που βρίσκεται στην πόλη Βικ βόρεια της Βαρκελώνης, και πιθανόν να ήταν το όχημα διαφυγής. Ο αδερφός του Ντρις είναι μεταξύ των συλληφθέντων. Άλλοι δύο Μαροκινοί και ένας Ισπανός γεννημένος στον ισπανικό θύλακα της Μελίγια στη βόρεια Αφρική είναι επίσης υπό κράτηση.   

Οι άλλοι τρεις που αναζητούνται είναι Μαροκινοί με ισπανική διεύθυνση κατοικίας, και πρόκειται για τους: Σεντ Άαλα 24 ετών, Μοχάμεντ Χουτσάμι 22 ετών και Γιούνες Αμπουγιακούμπ 18 ετών.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι οι νεαροί είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί πρόσφατα· κανένας δεν είχε κατηγορηθεί για τρομοκρατία. Πριν από δύο χρόνια ο οδηγός του βαν είχε δημοσιεύσει στη δημοφιλή στην Ισπανία πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Kiwi αρκετά μηνύματα που έδειχναν τη ριζοσπαστικοποίηση του: «Αν με ρωτούσαν τι θα έκανα την πρώτη μου ημέρα σαν απόλυτος άρχοντας του κόσμου, θα αποφάσιζα να σκοτώσω άπιστους», έλεγε ένα από αυτά.

Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό για την κατάσταση των 120 τραυματιών από τη Ράμπλας και των 6 τραυματιών από το Καμπρίλς, οι 17 είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Το βασικό σενάριο που εξετάζεται από την αστυνομία είναι οι επιθέσεις να σχεδιάζονταν εδώ και καιρό σε σπίτι στην Αλκάναρ, μια μικρή πόλη νότια της Βαρκελώνης. Εκεί το βράδυ της Τετάρτης σημειώθηκαν ισχυρές εκρήξεις, πιθανότητα από φιάλες αερίου. Πιστεύεται ότι τα εκρηκτικά ήταν στο πλαίσιο ενός πολύ μεγαλύτερου τρομοκρατικού σεναρίου.