18 Αύγουστος 2017, 20:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αύγουστος 2019, 08:12

18/8/1993: 1.013 Πόντιοι πρόσφυγες από την Αμπχαζία φτάνουν στην Αλεξανδρούπολη

  • 18/8/1993: 1.013 Πόντιοι πρόσφυγες από την Αμπχαζία φτάνουν στην Αλεξανδρούπολη
    Την ώρα που το πλοίο περνούσε τα Στενά, ο ηλικιωμένος λυράρης Δημήτρης Μαβίδης έπαιζε το θρήνο της Άλωσης

Τον Αύγουστο του 1993, η Ελλάδα οργάνωσε μια μεγάλη ανθρωπιστική επιχείρηση για να παραλάβει Έλληνες που απειλούνταν από πολεμικές συγκρούσεις στην Αμπχαζία.

Η επιχείρηση αυτή ονομάστηκε συμβολικά από τους συντονιστές «Επιχείρηση Χρυσόμαλλο Δέρας».

Από το 1992 οι Γεωργιανοί είχαν καταλάβει το Σουχούμ όπου υπήρχαν ομογενείς. Με την κινητοποίηση των ποντιακών οργανώσεων της Ελλάδας, απευθύνθηκαν εκκλήσεις στην ελληνική πολιτεία ώστε να οργανωθεί ο απεγκλωβισμός τους.

Στην Αμπχαζία κατοικούσαν 15.000 Έλληνες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους είχαν επιστρέψει από την Κεντρική Ασία, όπου είχαν εκτοπιστεί το 1949. Οι περισσότεροι δεν δέχθηκαν να ταξιδέψουν είτε γιατί δεν άντεχαν την κοινωνική υποβάθμιση της προσφυγοποίησης, είτε γιατί πίστευαν ότι ο πόλεμος θα τέλειωνε σύντομα, είτε γιατί θα ήταν η τέταρτη κατά σειρά προσφυγιά που θα βίωνε ο συγκεκριμένος πληθυσμός μέσα σε εβδομήντα χρόνια. Ήδη οι νεκροί Έλληνες στον πόλεμο της Αμπχαζίας ξεπερνούσαν τους 200.


Από την εκπομπή του ΣΚΑΪ «Νέοι φάκελοι»

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού των αποκλεισμένων ομογενών στο εμπόλεμο Σουχούμ και στα γύρω χωριά άρχισε στα μέσα Ιουλίου και περατώθηκε με επιτυχία στις 18 Αυγούστου του 1993. Στην Αλεξανδρούπολη έφτασαν 1.013 Πόντιοι έχοντας κάνει το μακρύ ταξίδι από την εμπόλεμη Αμπχαζία. Οι Έλληνες ομογενείς απεγκλωβίστηκαν την τελευταία στιγμή, αφού περίπου έναν μήνα αργότερα οι αμπχαζιανές δυνάμεις κατέλαβαν το Σουχούμ, με απολογισμό χιλιάδες νεκρούς.

  • Πηγή: e-daily.gr.