19 Αύγουστος 2017, 18:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 19 Αύγουστος 2017, 19:04

Μνημείο μικρασιατικού πολιτισμού θα ανεγερθεί στην Κοζάνη

  • Μνημείο μικρασιατικού πολιτισμού θα ανεγερθεί στην Κοζάνη

Αν και μετρά μόλις πέντε χρόνια ζωής, ο Μικρασιατικός Σύλλογος ΠΕ Κοζάνης έθεσε από την ίδρυσή του θέμα για τη δημιουργία μνημείου αφιερωμένου στον μικρασιατικό ελληνισμό. «Για μένα το πρώτο μου μέλημα ήταν να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς στον ελληνισμό της Μικράς Ασίας», αναφέρει η πρόεδρος του Συλλόγου Φωτεινή Καμίτα-Κτενίδου. Με τις κατάλληλες ενέργειες το θέμα τέθηκε στο τραπέζι του Δήμου Κοζάνης πέρυσι, κι έλαβε θετική απάντηση από το Δημοτικό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο.

«Έχει εγκριθεί [ το αίτημα] από την επιτροπή της Κυκλοφοριακής Αγωγής που καταρχήν πέρασε, και τώρα περιμένουμε να προσδιοριστεί ο χώρος και να συνεχίσουμε», συμπληρώνει η πρόεδρος.

Ήδη οι αρμόδιοι φορείς του Δήμου είναι σε επαφή με το σύλλογο των Μικρασιατών, προκειμένου να αποφασίσουν για το χώρο όπου θα τοποθετηθεί το μνημείο αλλά και τι θα απεικονίζει. Από πλευράς του Συλλόγου τα επικρατέστερα σημεία είναι η πλατεία Συντάγματος, η πλατεία στα παλιά ΚΤΕΛ Πτολεμαΐδας και ο σιδηροδρομικός σταθμός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αντιπρόταση από το Δήμο. «Εμάς μας ενδιαφέρει στην πόλη της Κοζάνης να υπάρχει ένα μνημείο του μικρασιατικού ελληνισμού», λέει η πρόεδρος.

«Θεωρούμε ότι η Κοζάνη είναι από τις ελάχιστες πόλεις στην Ελλάδα που δεν έχει μνημείο μικρασιατικού ή αν θέλετε προσφυγικού ελληνισμού», μας λέει, και συμπληρώνει: «Εμείς δεν διαχωρίζουμε τις θέσεις μας από τους Ποντίους. Είμαστε προσφυγικός ελληνισμός της καθ’ ημάς Ανατολής».

Βασίλης Καρυοφυλλίδης