17 Αύγουστος 2017, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αύγουστος 2017, 10:56

Προβληματικά τα αρχεία στο Φάκελο της Κύπρου, δηλώνει καθηγητής Ιστορίας

  • Προβληματικά τα αρχεία στο Φάκελο της Κύπρου, δηλώνει καθηγητής Ιστορίας
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αν και παραδέχεται ότι η παράδοση του αρχειακού υλικού της Βουλής των Ελλήνων έχει τεράστια εθνική σημασία, εντούτοις ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου Πέτρος Παπαπολυβίου δηλώνει ότι στο «Φάκελο της Κύπρου» έγιναν παρεμβάσεις και αφαιρέσεις.

Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ο καθηγητής, που είναι και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της κυπριακής Βουλής για τα αρχεία που αφορούν το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, σημειώνει ότι, πέρα από τις συνήθεις ανά τον κόσμο «εθνικές προστασίες», το αρχειακό υλικό έχει υποστεί αλλοιώσεις, ενώ «ειδικά οι υποκειμενικές προσωπικές καταθέσεις είναι σε πολλά σημεία εμφανέστατα αναληθείς».

Όμως, σημειώνει, αυτό δεν μειώνει την ιστορική σημασία τόσο του συνόλου του υλικού, όσο και της παράδοσής του στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επικράτησε επιτέλους η λογική ότι με το να διατηρούνται κλειστά τα αρχεία για το Κυπριακό δεν εξυπηρετείται ούτε η ιστορική αλήθεια, ούτε το εθνικό συμφέρον, ούτε η Δημοκρατία», υπογραμμίζει ο Πέτρος Παπαπολυβίου.

Παπαπολυβίου: Τα κλειστά αρχεία για το Κυπριακό είναι ασέβεια και προσβολή σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας το καλοκαίρι του 1974.

Μέσα στους επόμενους μήνες θα παραδοθεί στη Λευκωσία και το δεύτερο μέρος του «Φακέλου της Κύπρου», το οποίο, όπως αναμένεται, θα περιέχει συμπληρωματικό υλικό και αρχεία που συγκεντρώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980 από διάφορες υπηρεσίες (κυρίως στρατιωτικές) και από υπουργεία. Σύμφωνα με τον Κύπριο καθηγητή, «είναι αδύνατο χωρίς αυτό το αρχείο να γραφτεί η ελληνική στρατιωτική ιστορία για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974».