16 Αύγουστος 2017, 11:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Αύγουστος 2017, 13:06

Χάρτης της πΓΔΜ με ελληνικά εδάφη σε εκδήλωση στο Τορόντο προκαλεί αντίδραση της Αθήνας

  • Χάρτης της πΓΔΜ με ελληνικά εδάφη σε εκδήλωση στο Τορόντο προκαλεί αντίδραση της Αθήνας

Την έντονη αντίδραση της Αθήνας προκάλεσε ενέργεια του γενικού προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο Γιόβικα Παλατσέφσκι, ο οποίος σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών συμμετείχε σε εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν ο χάρτης της γειτονικής χώρας με διευρυμένα σύνορα ώστε να περιλαμβάνονται ελληνικά εδάφη καθώς και αλυτρωτικά σύμβολα.

Αν και το υπουργείο Εξωτερικών δεν αναφέρει πότε έγινε η εκδήλωση και ποια ήταν, φαίνεται να γνωρίζει πως ο γενικός πρόξενος της πΓΔΜ απηύθυνε χαιρετισμό.

«Καταγγέλλουμε τη συμμετοχή του γενικού προξένου της πΓΔΜ στο Τορόντο, κ. Jovica Palacevski, σε αλυτρωτική εκδήλωση με την οποία παραβιάζεται για άλλη μία φορά από την πΓΔΜ η Ενδιάμεση Συμφωνία που επιτάσσει την αποχή από κάθε ενέργεια υποστήριξης εδαφικών διεκδικήσεων», τονίζει αρχικά το ΥΠΕΞ και εξηγεί ότι στην εκδήλωση αυτή, «ο κ. Palacevski απηύθυνε χαιρετισμό σε εξέδρα με φόντο αλυτρωτικά σύμβολα και χάρτη της πΓΔΜ, στον οποίο συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη».

Επισημαίνεται ακόμη ότι «η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ δηλώνει ότι θέλει να γίνει μία νέα αρχή στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Ωστόσο, παρά τις αλλαγές προσώπων, φαίνεται ότι ο αλυτρωτισμός εξακολουθεί να παραμένει η κυρίαρχη κρατική ιδεολογία και η καθημερινή πολιτική πρακτική στη γειτονική χώρα. Η εγκατάλειψη του αλυτρωτισμού, ο σεβασμός των συνόρων και η έμπρακτη τήρηση των αρχών της καλής γειτονίας αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ευόδωση των ευρωατλαντικών φιλοδοξιών της πΓΔΜ».