15 Αύγουστος 2017, 15:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Αύγουστος 2017, 15:44

Μήνυμα Ιερώνυμου: Ο ελληνικός λαός θα είναι πάντοτε ορθόδοξος

  • Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: Κάνουμε κάθε σπίτι και μία μικρή εκκλησία
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

«Ο ελληνικός λαός υπήρξε και θα υπάρξει πάντοτε Ορθόδοξος. Αν κάποιος μπορούσε να δει από ψηλά τη γενικότερη εικόνα, όχι μόνο τη σημερινή, αλλά όλων των εποχών, θα έβλεπε τους Έλληνες απανταχού να προστρέχουν σε κάθε εκκλησία, σε κάθε παρεκκλήσι, σε χωριά και βουνά, να προσκυνήσουν την Παναγία», τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος από τον Ιερό Ναό της «Μεγάλης» Παναγίας Θηβών, όπου προεξήρχε πολυαρχιερατικού συλλείτουργου.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, 150 χρόνια από την ίδρυση και τα εγκαίνια του ναού της «Μεγάλης» Παναγίας, συλλειτούργησαν οι μητροπολίτες Ναυπάκτου Ιερόθεος, Χαλκίδος Χρυσόστομος, Ιλίου Αθηναγόρας, Κυδωνίων Αθηναγόρας, Σουηδίας Κλεόπας, Καρπενησίου Γεώργιος, και οι επίσκοποι Ανδίδων Χριστοφόρος και Μεθώνης Κλήμης.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα 50 χρόνια ιεροσύνης που συμπληρώνει ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, αλλά και στην Κοίμηση της Παναγίας, η οποία δεν είναι ένα απλό γεγονός στην ανθρώπινη ιστορία. Ακολούθησε δοξολογία παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος έλαβε από τον μητροπολίτη Θηβών Γεώργιο το ανώτατο παράσημο της Μητροπόλεως.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

«Σήμερα εδώ, σ' αυτόν τον Ιερό Ναό, ο οποίος συμπληρώνει 150 χρόνια ζωής, ένα τίποτα μπροστά στην αιωνιότητα, αλλά ένα μεγάλο κομμάτι γι' αυτό που συμβολίζει για την Ιστορία του Έθνους μας και τη συμπόρευσή του με την Χριστιανοσύνη και, ιδίως, με την Ορθοδοξία», τόνισε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του και συνέχισε λέγοντας: «Ταυτοχρόνως, Μακαριώτατε, είμαστε όλοι εδώ για να τιμήσουμε τα 50 χρόνια της Ιεροσύνης σας. Και το πράττει η Πολιτεία δι' εμού, αναγνωρίζοντας αυτή την μεγάλη συμπόρευση Εκκλησίας και Πολιτείας, η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της πορείας του Λαού και του Έθνους μας».

Ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ακόμη ότι «εμείς, ο Ελληνισμός, οφείλουμε πάντα να θυμόμαστε και να είμαστε δίκαιοι απέναντι στην Ιστορία. Και η Ιστορία διδάσκει ότι σε δύσκολους χρόνους τούτο το κράτος είχε τη συμπαράσταση της Εκκλησίας. Και σήμερα ακόμα, σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς, μιας κοινωνίας που χειμάζεται, ενός Λαού που δοκιμάζεται, η συμβολή της Εκκλησίας είναι καθοριστική».