12 Αύγουστος 2017, 12:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2017, 12:31

Παρέμβαση ΗΠΑ στο δημοψήφισμα για το ανεξάρτητο Κουρδιστάν

  • Παρέμβαση ΗΠΑ στο δημοψήφισμα για το ανεξάρτητο Κουρδιστάν
    (Φωτ.: presidency.kurd)

Την αναβολή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειάς τους –που έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου– ζήτησαν οι ΗΠΑ από τους Κούρδους του Ιράκ. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον διατύπωσε το αίτημα αυτό την Παρασκευή στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί, όπως ανακοίνωσε η κουρδική προεδρία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε εκφράσει από τον Ιούνιο ανησυχία για το δημοψήφισμα, επειδή θα αποσπάσει, σημείωνε, την προσοχή από «περισσότερο επείγουσες προτεραιότητες» όπως είναι η ήττα των μαχητών του ΙΚ.

«Στο θέμα της αναβολής του δημοψηφίσματος, ο πρόεδρος (Μπαρζανί) δήλωσε πως ο λαός της Περιφέρειας του Κουρδιστάν περιμένει εγγυήσεις και εναλλακτικές επιλογές για το μέλλον του», αναφέρεται στη δήλωση που εκδόθηκε από την κουρδική προεδρία μετά το τηλεφώνημα του Τίλερσον. Περισσότερες λεπτομέρειες για την αντίδραση του κούρδου ηγέτη στο αμερικανικό αίτημα δεν αναφέρονται.

Η Τουρκία, το Ιράν και η Συρία, που μαζί με το Ιράκ έχουν σημαντικούς κουρδικούς πληθυσμούς, αντιτίθενται στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν.