12 Αύγουστος 2017, 09:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2017, 08:53

Αυστραλία: Ομογενείς αντιστέκονται στην αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια

  • Αυστραλία: Ομογενείς αντιστέκονται στην αλλαγή του νόμου για την ιθαγένεια
    Η ομογενής βουλευτής Μαρία Βαμβακινού (φωτ.: neoskosmos.com)

Την κινητοποίηση των ομογενών μας στην Αυστραλία προκαλούν οι προωθούμενες από την κυβέρνηση του Μάλκολμ Τέρνμπουλ αλλαγές στη διαδικασία πολιτογράφησης, που την καθιστούν πιο περίπλοκη και πιο χρονοβόρα.

Η ομογενής βουλευτής του Εργατικού Κόμματος, Μαρία Βαμβακινο χαρακτήρισε «κατάφωρο ρατσισμό», στην ομιλία της την Πέμπτη στο κοινοβούλιο, την επιλογή της κυβέρνησης.

Οι προωθούμενες αλλαγές καθιερώνουν ως προαπαιτούμενο για την απόκτηση της ιθαγένειας την πολύ καλή γνώση των αγγλικών –θα πιστοποιείται με εξετάσεις– και την αύξηση σε τέσσερα χρόνια του χρονικού ορίου μόνιμης παραμονής στην Αυστραλία πριν από την απόκτηση της ιθαγένειας.

«Το μόνο που θα καταφέρει η κυβέρνηση με αυτές τις αλλαγές, θα είναι να σπείρει την διχόνοια στην αυστραλιανή κοινωνία» είπε η ομογενής πολιτικός, χαρακτηρίζοντας τις νέες προϋποθέσεις που θέλει να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση ως «εσκεμμένη προσπάθεια εκ μέρους της να εμποδίσει μεγάλο αριθμό μεταναστών να πάρουν την αυστραλιανή υπηκοότητα.

Ειδικά για το θέμα της γλώσσας σημειώσε: «Το επίπεδο αγγλικών που ζητά από τους μετανάστες η κυβέρνηση δεν πρόκειται να βοηθήσει τους νέους πολίτες να ενσωματωθούν καλύτερα στην αυστραλιανή κοινωνία». Επικαλούμενη δε την προσωπική της εμπειρία από τους γονείς της που μιλούσαν σπαστά αγγλικά όταν έφτασαν στην Αυστραλία σημείωσε: «Η περιορισμένη γνώση της αγγλικής δεν έπαιξε κανένα ρόλο στο να γίνουν καλοί πολίτες, στο να εργαστούν και να προσφέρουν στην χώρα, στο να μεγαλώσουν και να μορφώσουν τα παιδιά τους κάνοντάς τα χρήσιμα μέλη της αυστραλιανής κοινωνίας».

Θυμίζουμε ότι ήδη η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης (ΕΚΜ) με επιστολή προς τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Μάλκολμ Τέρνμπουλ εξέφρασε τη βαθιά της ανησυχία σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές. 

Το νομοσχέδιο των αλλαγών στη διαδικασία πολιτογράφησης αναμένεται να συζητηθεί στη Γερουσία στις 4 Σεπτεμβρίου.

Πηγή: neoskosmos.com