13 Αύγουστος 2017, 09:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Αύγουστος 2017, 09:04

Δεκαπενταύγουστος 2017 στην Παναγία Σουμελά – Οι εορταστικές εκδηλώσεις

  • Δεκαπενταύγουστος 2017 στην Παναγία Σουμελά – Οι εορταστικές εκδηλώσεις
    Από τις περσινές εορταστικές εκδηλώσεις (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Μιχάλης Παππούς)

Μαζί με τους προσκυνητές από όλη την Ελλάδα, που και φέτος θα κατακλύσουν το Βέρμιο για το Πάσχα του καλοκαιριού, θα… γιορτάσει και ο Λεωνίδας Ιασονίδης, ο Πόντιος ευπατρίδης και μεγάλος ευεργέτης τόσο των προσφύγων όσο και της μονής της Παναγίας Σουμελά. Έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια από το θάνατό του εκπληρώθηκε η επιθυμία του, και τα οστά του βρίσκονται ήδη στον μικρό ναό της μονής. Τον Δεκαπενταύγουστο θα μεταφερθούν στον μεγάλο ναό, όπου θα ψαλεί και επιμνημόσυνη δέηση. Σε λίγο καιρό η προτομή του θα είναι δίπλα σε αυτές των άλλων ευεργετών.

Οι εορτασμοί για την Κοίμηση της Θεοτόκου θα ξεκινήσουν την Κυριακή με τη μεγάλη συναυλία του Γιώργου Πουλαντζακλή «Μουσική αύρα αλησμόνητων πατρίδων».

Η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας Σουμελά, οι πάγκοι των μικροπωλητών, η πατροπαράδοτη σούπα, τα μικρά αυτοσχέδια ποντιακά γλέντια μετά το πέρας των λειτουργιών, και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή παραδοσιακών συγκροτημάτων είναι μερικές μόνο ψηφίδες που συνθέτουν το εορταστικό μωσαϊκό προς τιμή της κυράς των Ποντίων.


Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά (φωτ.: Βασίλης Καρυοφυλλίδης)

Για έναν ακόμα Δεκαπενταύγουστο χιλιάδες αναμένεται να ανηφορίσουν τις πλαγιές του Βερμίου, και εθελοντές του Συναπαντήματος της Νεολαίας Ποντιακών Σωματείων θα φροντίσουν όλα να κυλήσουν ομαλά. Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, όπως είπε μιλώντας στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Παναγιώτης Τανιμανίδης. Εκπρόσωποι της στρατιωτικής, πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, αλλά εκπρόσωποι πολιτιστικών φορέων αναμένεται να δώσουν το παρών.

Και φέτος ένας μαθητής από το Γενικό Λύκειο Μακρυχωρίου θα παραλάβει την υποτροφία που έχει θεσπιστεί στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στο τροχαίο δυστύχημα στα Τέμπη, το 2003. Ο αριστούχος που θα βραβευτεί είναι ο Σταύρος Τοπαλίδης, μαθητής της Α’ Λυκείου.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ13
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2017
20:30
Αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.