12 Αύγουστος 2017, 10:04 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αύγουστος 2017, 12:37

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης επέστρεψε στην Παναγία Σουμελά – Τον Δεκαπενταύγουστο οι τιμές στον Πόντιο πολιτικό

  • Ο Λεωνίδας Ιασονίδης επέστρεψε στην Παναγία Σουμελά – Τον Δεκαπενταύγουστο οι τιμές στον Πόντιο πολιτικό
    (Φωτ.: Φίλιππος Φασούλας)

Στα υψώματα του Βερμίου στην Παναγία Σουμελά βρίσκονται από την Πέμπτη τα οστά του Πόντιου ευπατρίδη Λεωνίδα Ιασονίδη. Ένα σημαντικό γεγονός, το οποίο έγινε με μεγάλο αγώνα και κόπο, όπως λέει στο pontos-news.gr ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Γιώργος Τανιμανίδης. «Αυτός μεσολάβησε και το σωματείο πήρε τα 500 στρέμματα, και κάναμε το προσκύνημα. Αυτός βοήθησε να γίνουν τα πρώτα έργα πάνω [σ.σ. στην Παναγία Σουμελά]. Αυτός είπε το περίφημο “όταν θα πεθάνω θέλω ο τάφος να είναι πάνω στα υψώματα της Παναγίας Σουμελά, όταν θα είναι έτοιμη”», προσθέτει.

Ο Λεωνίδας Ιασονίδης έφυγε από τη ζωή το 1959. Τα οστά του το 1963 με τη μεσολάβηση του ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» μεταφέρθηκαν από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα στο ιστορικό νεκροταφείο της Ευαγγελίστριας.

Σχεδόν 60 χρόνια μετά, και πάλι με πρωτοβουλία του σωματείου και με τη βοήθεια της δημοτικής συμβούλιου Στεφανίας Τανιμανίδη, εκπληρώθηκε η επιθυμία του ευπατρίδη πολιτικού: πλέον θα αναπαύεται στο Βέρμιο.


Ο Λεωνίδας Ιασονίδης με πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη (1923)

Προς το παρόν τα οστά του βρίσκονται στον μικρό ναό, τον πρώτο που χτίστηκε το 1951. Κατά τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου θα μεταφερθούν από Πόντιους, μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του Συναπαντήματος που θα φορούν την παραδοσιακή ποντιακή φορεσιά, στον μεγάλο ναό.

Γιώργος Τανιμανίδης: Άλλον έναν Ιασονίδη να είχαμε, θα είχαμε κάνει θαύματα. Ήταν ένας δεύτερος Καποδίστριας.

«Θα κάνουμε και την προτομή του, για να τον βλέπουν όλοι, για να ξέρουν ποιος ήταν», σημειώνει ο Γιώργος Τανιμανίδης, για τον πολιτικό που ήρθε σε επαφή με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ισμέτ Ινονού προκειμένου να πάρει την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και να την φέρει στην Ελλάδα, για τον άνδρα που αν και ήταν ευκατάστατος επέλεξε βίο λιτό γι’ αυτό και έδωσε όλο του την περιουσία σε πρόσφυγες για την αποκατάστασή τους.


Οι προτομές των Φ. Κτενίδη και Π. Τανιμανίδη μπροστά από το καμπαναριό (φωτ.: panagiasoumela.gr)

Η προτομή του Λεωνίδα Ιασονίδη θα είναι δίπλα σε αυτή των άλλων ευεργετών, του μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθου, του Φίλωνα Κτενίδη, του Ισαάκ Λαυρεντίδη, του αρχιμανδρίτη Αμβρόσιου Σουμελιώτη και του Παναγιώτη Τανιμανίδη. Όλοι ήταν πρωτεργάτες για τη δημιουργία της μονής της Σουμελά στον ελλαδικό χώρο.

«Και έτσι κλείνει η ομάδα των πιονέρων οι οποίοι δημιούργησαν το ιερό προσκύνημα. Ήταν ένα καθήκον δικό μας, μια παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές», αναφέρει ο πρόεδρος του Ιδρύματος. Η παραγγελία έχει ήδη δοθεί, ωστόσο ο Γιώργος Τανιμανίδης δεν θέλησε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες.

Βασίλης Καρυοφυλλίδης

Εκδηλωσεις
ΚΥΡΙΑΚΗ13
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
2017
20:30
Αναλυτικό πρόγραμμα για τις εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας.