10 Αύγουστος 2017, 20:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2017, 21:07

Καμία σχέση το Brexit με τα Γλυπτά του Παρθενώνα, λένε στο Λονδίνο

  • Τo Brexit ίσως ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
    (Φωτ.: EPA / Facundo Arrizabalaga)

Η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα δεν συνδέεται με το Brexit, ξεκαθαρίζουν από τη Βρετανία οι υπέρμαχοι για την επανένωση των ελληνικών αριστουργημάτων, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα της Die Welt το οποίο είχε ως τίτλο «Brexit έναντι μαρμάρινης ζωφόρου».

Η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας η Ελλάδα θα μπορούσε να απαιτήσει την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα.

Σύμφωνα, όμως, με τους εκπροσώπους της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση, μια τέτοια πρόταση δεν συνάδει με την στρατηγική που έχουν ακολουθήσει μέχρι στιγμής οι ελληνικές κυβερνήσεις. Όπως αναφέρουν, η Ελλάδα βασίζεται στην πολιτιστική διπλωματία και επιλέγει η πίεση που θα ασκηθεί στο Βρετανικό Μουσείο να είναι από την κοινή γνώμη και διεθνείς προσωπικότητες.

«Νομίζω ότι το να μπλέξει κανείς τα Μάρμαρα στις φοβερά σύνθετες διαπραγματεύσεις του Brexit θα ήταν λιγάκι ανόητο. Πρόκειται για ένα εντελώς άλλο ζήτημα, ένα ζήτημα αισθητικής, ειλικρίνειας και αποικιακής ηθικής. Θα ήταν σαν να βάζεις μαζί μήλα και αχλάδια», σχολίασε η πρόεδρος της επιτροπής, ηθοποιός Τζάνετ Σουζμάν.