11 Αύγουστος 2017, 09:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 11 Αύγουστος 2017, 09:25

Άφησαν εποχή οι 4ήμερες εκδηλώσεις της «Αμισού» Νέας Σαμψούντας στην Πρέβεζα (φωτο, βίντεο)

  • Άφησαν εποχή οι 4ήμερες εκδηλώσεις της «Αμισού» Νέας Σαμψούντας στην Πρέβεζα (φωτο, βίντεο)
    (Φωτ.: pontos-news.gr)

Τέσσερις μέρες πλημμυρισμένες με μουσική, τραγούδι και χορό έζησαν όλοι όσοι είχαν την τύχη να βρεθούν στις εκδηλώσεις «Αμισός 2017» που διοργάνωσε, από τις 3 έως τις 6 Αυγούστου, ο Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Η Αμισός», στην κεντρική πλατεία της Νέας Σαμψούντας Πρεβέζης.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της Ελλάδας με τον Σύλλογο της «Αμισού» και συγκεκριμένα τα τρία παιδικά χορευτικά τμήματα που χόρεψαν ποντιακά, να ανοίγουν το 4ήμερο.

Τη σκυτάλη στο χορό, πήραν Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κερασώνα Πρέβεζας με χορούς του Αιγαίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης Δράμας με χορούς από τη Δράμα και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Παρασκευής Άρτας με χορούς της Ηπείρου. Το πρόγραμμα των χορευτικών συγκροτημάτων και των παραδοσιακών χορών, έκλεισε το μεγάλο χορευτικό τμήμα της «Αμισού». Τα παιδιά της σχολής λύρας και νταουλιού του Συλλόγου έκλεισαν τη βραδιά με ποντιακό γλέντι.

Αφιερωμένη στον Πόντο ήταν η Παρασκευή 4 Αυγούστου. Ο Μορφωτικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σινώπης «Ο Διογένης» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Αμισού Δράμας παρουσίασαν ποντιακούς χορούς.

Συγκινητική ήταν η στιγμή, όταν μέλη του χορευτικού της «Αμισού» πλαισίωσαν τους χορευτές της Νέας Αμισού Δράμας, καθώς τα δύο χωριά έλκουν καταγωγή από την ίδια περιοχή του Πόντου.

Στη συνέχεια ακολούθησε παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με τους: Γιώργο Ορφανίδη και Μπάμπη Ιωακειμίδη στο τραγούδι, Αντώνη Νικηφορίδη και Αλέξη Στεφανίδη στη λύρα, Βασίλη Καρυοφυλλίδη στο αγγείο, Παναγιώτη Ευθυμιάδη και Γιάννη Ζήγο στο νταούλι και Ηρακλή Ξενίδη στο αρμόνιο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την προσφορά τους στο συνάνθρωπο γιατροί, όλοι τους με καταγωγή από τη Νέα Σαμψούντα Πρέβεζας: Ρένα Αδαμίδου (οδοντογιατρός), Αθηνά Κουτσόγλου (παιδίατρος), Αλέξανδρος Μαυροδοντίδης (χειρούργος ορθοπεδικός), Ευγενία Μαυροδοντίδου (μικροβιολόγος), Ευγένιος Μπαϊραμίδης (γενικός χειρούργος), Ευρυβιάδης Μπαϊραμίδης (νευροχειρούργος), Γιώργος Παπαδόπουλος (ουρολόγος), Νίκος Τζώρας (χειρούργος ορθοπεδικός), καθώς και οι νεότεροι: Γιώργος Αγγελιδάκης (γιατρός ερευνητής στο Χιούστον), Ιωάννης Καραγιαννίδης (δερματολόγος) και Κωνσταντίνος Πιπιλίδης (παθολόγος). Ο Σύλλογος βράβευσε και τον Βασίλη Καρυοφυλλίδη που το 2012 πραγματοποίησε τη διαδρομή Αθήνα-Τραπεζούντα-Αθήνα με το ποδήλατό του.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου η βραδιά ξεκίνησε με λαϊκούς χορούς από τον Σύλλογο Αγίου Θωμά Πρέβεζας. Ακολούθησε λαϊκή και ρεμπέτικη βραδιά με την Ελένη Καπηλίδου στο τραγούδι, τον Σπύρο Πατρά στο μπουζούκι και το τραγούδι, τον Δημήτρη Μωραΐτη στην κιθάρα και το τραγούδι, τον Σωτήρη Μαργώνη στο βιολί, τον Γιώργο Ζωγράφο στο ακορντεόν και το Νίκο Τσιατσούλη στα κρουστά και το τραγούδι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν οι μαθητές που το σχολικό έτος 2015-2016 εισήχθησαν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Την τελευταία μέρα με σύνθημα «Τα παιδία παίζει» έγινε ένα ταξίδι στο παρελθόν του χωριού. Μικροί και μεγάλοι από έξι ως ογδόντα έξι ετών αναβίωσαν σκηνές από την καθημερινότητα του χωριού.

Σχολικές γιορτές, γυμναστικές επιδείξεις, η μετανάστευση, το «κουτσομπολιό της γειτονιάς» ήταν μερικές από αυτές. Οι εκδηλώσεις του Συλλόγου ολοκληρώθηκαν με την αναβίωση παραδοσιακών παιχνιδιών. Σε αυτό το πλαίσιο βραβεύτηκαν και οι παλιοί δάσκαλοι που υπηρέτησαν στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού. Η βραδιά έκλεισε με ποντιακό γλέντι με τον Γιάννη Ζήγο στη λύρα και τον Γιώργο Ζήγο στο νταούλι.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Πρέβεζας Χρήστος Μπαΐλης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Περιφέρειας Ηπείρου Περικλής Βασιλάκης, ο Γιώργος Κυριακίδης εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιδρύματος Παναγία Σουμελά, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και διαφόρων φορέων τις περιοχής, πολιτιστικών σωματείων και πλήθος κόσμου. Παρευρέθηκαν επίσης και μέλη της Ευξείνου Λέσχης από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Στις 3 και 4 Αυγούστου το πρόγραμμα παρουσίασε ο Σπύρος Αφεντουλίδης, χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ροδίτης Κοζάνης.

  • Φωτογραφίες: Εξωραϊστικός-Εκπολιτιστικός Σύλλογος Νέας Σαμψούντας «Η Αμισός».
Εκδηλωσεις