10 Αύγουστος 2017, 17:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αύγουστος 2017, 17:26

Ρωσικό κατασκοπευτικό πέταξε πάνω από τον Λευκό Οίκο και το Πεντάγωνο

Χαμηλές πτήσεις πάνω από το Πεντάγωνο, τον Λευκό Οίκο αλλά και την έδρα της CIA πραγματοποίησε κατασκοπευτικό αεροσκάφος της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, όπως αποκάλυψε το CNN. Με δεδομένες τις… ψυχρές σχέσεις Ουάσινγκτον-Μόσχας θα μπορούσε να είναι μια επίδειξη ισχύος από τη ρωσική πλευρά, ή ακόμα και μια άνευ προηγουμένου πρόκληση, εάν δεν επρόκειτο για μια πτήση στο πλαίσιο της συμφωνίας Open Skies (ανοιχτοί ουρανοί) μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Από το 2002, οπότε και τέθηκε σε εφαρμογή το Open Skies, έχουν γίνει πάνω από 1.200 αναγνωριστικές πτήσεις.

Το ρωσικό Tupolev Tu-154 δεν έφερε οπλικά συστήματα, αλλά τράβηξε φωτογραφίες (και υπέρυθρες) και χρησιμοποίησε και το ραντάρ του. Η συμφωνία επιτρέπει τις αναγνωριστικές πτήσεις πάνω από στρατιωτικές και άλλες ευαίσθητες εγκαταστάσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του διαλόγου και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ.

Η πτήση, όμως, του ρωσικού αεροσκάφους (σε ύψος ενός χιλιομέτρου πάνω από την Ουάσινγκτον και την αεροπορική βάση Άντριους στην πολιτεία του Μέριλαντ) ξάφνιασε τους Αμερικανούς βουλευτές και τους γερουσιαστές. Ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Καπιτώλιο έκανε λόγο για ένα «μεγάλο αεροσκάφος», και μόνο εκ των υστέρων υπήρξε πληροφόρηση για το σκοπό της πτήσης και την ταυτότητα των επιβατών. Εκτός από τους Ρώσους στο Tupolev βρίσκονταν και Αμερικανοί στρατιωτικοί.

Το σχέδιο πτήσης ήταν πάνω από τον αυστηρά προστατευόμενο εναέριο χώρο P-56 του Λευκού Οίκου, και αργότερα πάνω από το Μπέντμινστερ του Νιου Τζέρσι όπου ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ένα από τα θέρετρά του, αλλά και στο Καμπ Ντέιβιντ, όπου παραθέριζαν πολλοί πρόεδροι.