9 Αύγουστος 2017, 20:58 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2017, 20:43

Τα «Νέα Κοτύωρα» Μεσαίου γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (φωτο)

  • Τα «Νέα Κοτύωρα» Μεσαίου γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (φωτο)
  • Τα «Νέα Κοτύωρα» Μεσαίου γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (φωτο)
  • Τα «Νέα Κοτύωρα» Μεσαίου γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (φωτο)
  • Τα «Νέα Κοτύωρα» Μεσαίου γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (φωτο)
  • Τα «Νέα Κοτύωρα» Μεσαίου γιόρτασαν τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος (φωτο)

Ένα πλούσιο τετραήμερο, με πολιτιστικές –και όχι μόνο– δράσεις, διοργάνωσε ο Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Νέα Κοτύωρα» από την Πέμπτη 3 έως την Κυριακή 6 Αυγούστου, στο Δημοτικό Σχολείο Μεσαίου.

Οι εκδηλώσεις, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία, έγιναν με αφορμή τον εορτασμό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 3 Αυγούστου, μικροί και μεγάλοι διασκέδασαν με το «Τσιρκολίνο», μια ομάδα που αποτελούνταν από ξυλοπόδαρο, κλόουν, face painter και ταχυδακτυλουργό κι έκανε τους μικρούς να χορέψουν, να γελάσουν και να περάσουν ένα όμορφο βράδυ. Στην εκδήλωση βραβεύτηκαν τα μέλη του εφηβικού τμήματος χειροτεχνίας, Νικόδημος Μαρμαρίδης, Βασίλης Κουτρουδίτσης, Παναγιώτης Λαζαρίδης, Ευδοξία Μουρατίδου και Ελένη Χρυσοχόου από την υπεύθυνη και δασκάλα της χειροτεχνίας Ελπίδας Γρηγοριάδου.

Την επόμενη μέρα το απόγευμα έγινε ποδοσφαιρικός αγώνας στο γήπεδο του χωριού μεταξύ νέων και παλαίμαχων της Αστραπής Μεσαίου, προς τιμή του Αναστάσιου Μαρμαρίδη, με αθλοθέτηση του κυπέλου «Αναστάσιος Μαρμαρίδης» στη νικήτρια ομάδα από το Σύλλογο. Νικητές του αγώνα αναδείχθηκαν οι παλαίμαχοι, με σκορ 5-3 στα πέναλντι. Στη συνέχεια έγιναν αθλοπαιδιές με τη συμμετοχή πολλών παιδιών και ενήλικων οι οποίοι έπαιξαν, διασκέδασαν, γέλασαν και χόρεψαν με την ψυχή τους. Οι νικητές αλλά και οι συμμετέχοντες στις αθλοπαιδιές πήραν μετάλλια.

Το Σάββατο 5 Αυγούστου, παραμονή της γιορτής της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, έγινε ο Εσπερινός στην παλιά εκκλησιά της Μεταμόρφωσης και ακολούθησε η περιφορά της εικόνας στο χωριό.

Στη συνέχεια στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Μεσαίου πραγματοποιήθηκε η λαϊκό-ποντιακή βραδιά, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών: Θωμά Μπαϊρακτάρη στη λύρα, Γιάννη Δασκουλίδη και Δημήτρη Χριστοφορίδη στο ποντιακό τραγούδι, Ειρήνη Σπάρταλη στο λαϊκό τραγούδι, Βασίλη Γιαλετσή στο μπουζούκι, Γεώργιο Μαυρίδη στα κρουστά και Μιχάλη Σαλπικτή στα πλήκτρα.

Ανήμερα της γιορτής της Μεταμορφωσης του Σωτήρος,  στον ομώνυμο ναό, έγινε Θεία Λειτουργία, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε η μεγάλη χορευτική εκδήλωση του Συλλόγου με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων. Το μικρό και μεγάλο χορευτικό των «Νέων Κοτυώρων», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πενταλόφου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Αλέξανδρος» Κορδελιού Ευόσμου ΑΡΓΩ, ο Χορευτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Κρητών Ωραιοκάστρου και Φίλων «Ερωτόκριτος» έκαναν ένα μουσικοχορευτικό σεργιάνι στην παράδοση, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα του κόσμου. Σε όλα τα συμμετέχοντα σωματεία δόθηκαν αναμνηστικά συμμετοχής.

Στο τετραήμερο των εκδηλώσεων συμμετείχε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, βουλευτές και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

  • Φωτογραφίες: Μορφωτικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαίου Θεσσαλονίκης «Νέα Κοτύωρα».
Εκδηλωσεις