9 Αύγουστος 2017, 15:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Αύγουστος 2017, 16:07

Τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα

  • Τώρα είναι η ευκαιρία της Ελλάδας να πάρει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Το Brexit ίσως είναι το κλειδί για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα! Το γιατί, εξηγεί στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα Αλέξης Μανθεάκης.

«Eπί δεκαετίες η Ελλάδα απαιτεί την επιστροφή των "Ελγίνειων Μαρμάρων" από το Βρετανικό Μουσείο και το Brexit θα μπορούσε να δώσει ένα τέλος σε αυτήν την ατελείωτη ιστορία» λέει.

Σε αυτή την περίπτωση, «Οι πιθανότητες της επιστροφής τους δεν είναι αμελητέες. Οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι χωρίς τη συγκατάθεσή τους μπορεί μεν η Μ. Βρετανία να αποχωρήσει από την ΕΕ, αλλά μία οικονομική συμφωνία μπορεί να γίνει μόνο με αυτούς, διότι θα πρέπει να ψηφιστεί από όλα τα εθνικά Κοινοβούλια».

Η επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα ως αντάλλαγμα είναι ένα θέμα, το οποίο δεν θέτει μόνο ο Αλέξης Μανθεάκης, αφού και Έλληνες μέλη του Κοινοβουλίου που έχουν ήδη εκφραστεί παρομοίως» παρατηρεί η Die Welt. Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου, νυν υπουργός Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας και υπέρμαχος του Brexit Μπόρις Τζόνσον που είχε αρνηθεί την επιστροφή τους στην Αθήνα μετά τη σχετική καμπάνια του Τζορτζ Κλούνεϊ, θα πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει πάλι το θέμα, αφού θα βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένου ότι «οι Έλληνες θεωρούν πως με την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, ήρθε και η ώρα να ξαναφέρουν τον καλλιτεχνικό θησαυρό πίσω την Αθήνα», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.