6 Αύγουστος 2017, 13:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 6 Αύγουστος 2017, 13:05

Το άγνωστο εκκλησάκι-κόσμημα στο πάρκο Τρίτση (φωτο)

  • Το άγνωστο εκκλησάκι-κόσμημα στο πάρκο Τρίτση (φωτο)
    Το μικρό εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου αποκαλύπτεται σιγά-σιγά στο κοινό (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Περιστοιχίζεται από αιωνόβια πεύκα και κυπαρίσσια και «κρύβεται» στο βορειοδυτικό λόφο του πάρκου Τρίτση. Ο λόγος για το ναό του Απoστόλου Παύλου που χτίστηκε περίπου το 1960. Ο σχεδιασμός και η επίβλεψη έγιναν από ομάδα αρχιτεκτόνων με εποπτεύοντα τον Δημήτρη Πικιώνη και τον συνεργάτη του Θανάση Κουτσογιάννη. Το όνομά του το οφείλει στον τότε βασιλιά Παύλο, αφού το σημερινό πάρκο ανήκε στο κτήμα Τατοϊου.

Το μικρό εκκλησάκι έχει ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και αισθητική αξία.

Μάλιστα, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Γιάννης Πολύζος «έγινε μια συνάντηση με εκπροσώπους της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αθηνών και συναποφασίσαμε να ετοιμαστεί ένας φάκελος για να χαρακτηριστεί το εκκλησάκι ως διατηρητέο κτήριο, αλλά παράλληλα και ως έργο τέχνης, καθώς στο εσωτερικό του υπήρχαν καταπληκτικές εικόνες με υπογραφή Φώτη Κόντογλου».


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Οι αγιογραφίες του Κόντογλου
Αυτές οι αγιογραφίες, αυτήν την στιγμή, φυλάσσονται στα γραφεία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης), μιας και το Ίδρυμα ήταν ο τελευταίος διαχειριστής του χώρου. «Αυτές οι αγιογραφίες του Κόντογλου θα πρέπει να αξιολογηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Αν κάποιες κριθούν πολύ σημαντικά έργα τέχνης τότε το υπουργείο έχει το δικαίωμα αυτές οι αγιογραφίες να μεταφερθούν στο Βυζαντινό Μουσείο και στο εκκλησάκι να τοποθετηθούν πιστά αντίγραφα. Βέβαια, από Σεπτέμβρη θα καταμετρηθούν και θα κριθεί κι η τύχη τους», τόνισε ο Γιάννης Πολύζος.

Στον προαύλιο χώρο δε του μικρού ναού εντοπίστηκαν ευρήματα από αρχαία μνημεία, τα οποία θα εξεταστούν αναλυτικά από την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών.


(Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Από Σεπτέμβριο και τέλεση μυστηρίων
Ο νέος εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του προβλέπει και την τέλεση μυστηρίων στο ναό, εφόσον έγιναν και οι απαιτούμενες επισκευές και παρεμβάσεις στο χώρο. Ήδη έχουν κατατεθεί 20 αιτήματα από όλη την Αττική, ενώ υπάρχει ανάλογο αίτημα και από την Αμερική.

Υπεύθυνοι για παραχώρηση άδειας ή απόρριψης είναι μια τριμελής επιτροπή που έχει οριστεί από τον Φορέα Διαχείρισης και θα εξετάζει τις αιτήσεις καθώς υπάρχουν προϋποθέσεις χρήσης. «Ο χώρος είναι δασικός, προστατευμένος αλλά και το κτήριο δεν επιδέχεται ταλαιπωρίας», τόνισε ο Γιάννης Πολύζος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ