5 Αύγουστος 2017, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Αύγουστος 2017, 16:09

Βροχή Περσείδων 2017: Πότε θα δούμε τα περισσότερα «πεφταστέρια» φέτος

  • Βροχή Περσείδων 2017: Πότε θα δούμε τα περισσότερα «πεφταστέρια» φέτος
    (Φωτ.: joya.life)

Φαντασμαγορικό αναμένεται να είναι και φέτος το θέαμα που θα μας προσφέρει η ουράνια κοσμική βροχή μετεώρων, οι γνωστές Περσείδες. Το μοναδικό φαινόμενο που θα είναι ορατό τόσο στην Ελλάδα όσο και την Κύπρο, αναμένεται να κορυφωθεί το Σάββατο 12 Αυγούστου, και συγκεκριμένα από αργά το βράδυ του Σαββάτου μέχρι τα ξημερώματα της Κυριακής 13 Αυγούστου.

Τα «πεφταστέρια» άρχισαν να πέφτουν στις 17 Ιουλίου 2017 και θα συνεχίσουν να... βρέχουν τον πλανήτη μας έως τις 24 Αυγούστου 2017.

Το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο συμβαίνει γιατί αυτές τις μέρες η Γη διασχίζει την τροχιά του κομήτη 109P/Swift-Tuttle που είναι γεμάτη από τα υπολείμματά του τα οποία απομένουν ενώ περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο. Συνήθως τα μετέωρα των Περσείδων αγγίζουν τα 60-100 ανά ώρα, αλλά κάποιες φορές μπορεί να φτάσουν τα 150-160 ανά ώρα.

Εάν το σημείο όπου βρίσκεται ο παρατηρητής είναι καλό και ο ουρανός δεν έχει σύννεφα, τότε το θέαμα θα είναι πραγματικά ανεπανάληπτο όσο και σπάνιο, αφού μια τόσο λαμπερή ουράνια βροχή αναμένεται να επαναληφθεί σε 96 χρόνια. Οι ειδικοί προτείνουν να επιλέξετε σημείο χωρίς φωτορύπανση, και καλύτερα είναι να το κάνετε λίγο πριν από την αυγή. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να τηρήσετε την παράδοση που λέει να κάνετε μια ευχή την ώρα που τα βλέπετε να πέφτουν, και αυτή θα πραγματοποιηθεί. Ποιος ξέρει...