6 Νοέμβριος 2013, 09:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:53

Ο Πειραιάς τίμησε τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά. Φωτογραφίες

  • Ο Πειραιάς τίμησε τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά. Φωτογραφίες

Ο Πειραιάς τίμησε τον Άγιο Θεόδωρο Γαβρά. Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Στον κατάμεστο Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας του Πειραιά, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου γιορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, η μνήμη του Πρωτονεομάρτυρα της Ορθοδοξίας και Εθνομάρτυρα του Γένους μας Αγίου Θεοδώρου Γαβρά, από την Αδελφότητα των απανταχού Γαβράδων «Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς», σε συνεργασία με τον ιστορικό Σύλλογο Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί».

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο συγγραφέας, φιλόλογος και ιστορικός κ. Χρήστος Ανδρεάδης. Στη μεστού περιεχομένου ομιλία του, ο κ. Χρ. Ανδρεάδης, αναφέρθηκε στις ικανότητες και στα κατορθώματα του τιμώμενου Αγίου και κυρίως στην προσφορά του στην Ορθόδοξη Εκκλησία και στον Ελληνισμό γενικότερα.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παραστάθηκε αντιπροσωπεία ζιπκοφόρων, οι οποίοι έφεραν τα λάβαρα του Συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί».

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με δεξίωση που παρέθεσε η Αδελφότητα σε όλους τους καλεσμένους της, στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού με ποντιακά εδέσματα.
Στο βήμα η βυζαντινολόγος Ελ.Μπαρμπαρίτσα

Ακολούθησε ομιλία της ιστορικού και βυζαντινολόγου κ. Ελένης Μπαρμπαρίτσα με θέμα: «Η λατρεία του Αγίου Θεοδώροουυ Γαβρά στον Πόντο και η ίδρυση του Ναού του Αγίου στην Τραπεζούντα, με τον ζωγραφικό του διάκοσμο». Ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα αντίστοιχο θέμα. Στη συνέχεια ακούστηκαν παραδοσιακά ακριτικά ποντιακά τραγούδια από το γλυκόλαλο κεμεντζέ του Ηλία Αβραμίδη, με τη συνοδεία του Περικλή Κατσώτη στο νταούλι, ενώ δεν έλειψε και ο χορός σε ρυθμό διπάτ!

Στο τέλος της εκδήλωσης, διανεμήθηκε από την Αδελφότητα το συλλεκτικό ημερολόγιο του 2014, το οποίο έχει επετειακό χαρακτήρα, με φωτογραφικό υλικό από τη δεκάχρονη πορεία μας.

Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στο Πνευματικό Κέντρο του Ιερού Ναού της Ευαγγελίστριας του Πειραιά, η Αδελφότητα των απανταχού Γαβράδων πραγματοποίησε τιμητική εκδήλωση, αφιερωμένη αποκλειστικά στην ιστορία του Συλλόγου Ποντίων «Αργοναύται-Κομνηνοί», για την κοινωνική προσφορά του στη Καλλιθέα, την ευρύτερη περιοχή και πέραν των ελληνικών συνόρων και γενικά στον Ποντιακό Ελληνισμό, με προβολή φωτογραφικού και βιντεοσκοπημένου υλικού.
Χορός από τα μέλη του συλλόγου

Παράλληλα, προβλήθηκε το ιστορικό ντοκιμαντέρ «Τα χνάρια των Αργοναυτών», μια ερευνητική προσπάθεια του Θεολόγου και Δρ Νεώτερης Ιστορίας Θεοδόση Κυριακίδη, σε σκηνοθεσία Αλέξη Μπαρζού.

Την εκδήλωση έκλεισε το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου «Αργοναύται-Κομνηνοί», με αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς του Πόντου, εντυπωσιάζοντας το κοινό.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης του Πειραιά και ήταν ενταγμένες στο πρόγραμμα «Ενορία εν δράσει» του Ναού της Ευαγγελίστριας στον Πειραιά.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Το Δ.Σ. της Αδελφότητας

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery