2 Αύγουστος 2017, 16:28 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Αύγουστος 2017, 16:11

Στο Eurogroup η καταδίκη του Ανδρέα Γεωργίου

  • Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ΕΕ-ΗΠΑ: Επιπλέον δασμούς θα επιβάλει η Κομισιόν
    (Φωτ.: EPA / Stephanie Lecocq)

Μία ημέρα μετά την καταδίκη του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων, η εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας εξέφρασε την ανησυχία της Κομισιόν. Η Ανίκα Μπράιτχαρτ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη θα εξετάσουν στο πλαίσιο του Eurogroup την υπόθεση, καθώς «σημασία έχει η ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ να προστατεύεται με βάση το νόμο, και παράλληλα οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί να προστατεύονται με βάση το νόμο».

Η εκπρόσωπος του Πιερ Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι η απόφαση είναι ανοιχτή για προσφυγή, και ότι ως εκ τούτου η υπόθεση δεν έχει κλείσει.

Την προσφυγή κατά της απόφασης του Εφετείου εξετάζουν ήδη οι συνήγοροι του Ανδρέα Γεωργίου. Ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ μιλώντας στους Financial Times υποστήριξε ότι καταδικάστηκε επειδή εφάρμοσε την αρχή της επαγγελματικής ανεξαρτησίας, όπως ορίζει το ελληνικό και ευρωπαϊκό δίκαιο.

«Στην Ευρώπη δεν βάζουμε τα στατιστικά αποτελέσματα προς ψήφιση», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα, σημείωσε ότι σήμερα θα υπερασπιζόταν και θα εφάρμοζε την αρχή της ανεξαρτησίας ξανά, χωρίς κανένα δισταγμό, «και το ίδιο πρέπει να κάνει κάθε επικεφαλής στατιστικής υπηρεσίας».