1 Αύγουστος 2017, 10:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Αύγουστος 2017, 10:36

Χωρίς πίστωση από σήμερα τα αναλώσιμα από τα φαρμακεία Αττικής-Πειραιά

  • «Ναι» του ΣτΕ για την ίδρυση φαρμακείων από μη φαρμακοποιούς
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Από την τσέπη τους θα πληρώνουν από σήμερα οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, τα σκευάσματα ειδικής διατροφής, και τα αναλώσιμα υλικά που αγοράζουν από τα φαρμακεία της Αττικής και του Πειραιά. Και αυτό γιατί οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι αποφάσισαν να κόψουν την πίστωση καθώς παραμένουν απλήρωτοι. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι είναι αυτοί που θα διεκδικούν την επιστροφή του ποσού από τον Οργανισμό.

Τον Ιανουάριο υπεγράφη η σχετική σύμβαση στην οποία υπήρχε πρόβλεψη για εξόφληση των γνωματεύσεων εντός δύο μηνών από την κατάθεσή στον ΕΟΠΥΥ.

«Η εξόφληση των συνταγών μηνός Ιανουαρίου 2017 δεν ξεπερνά το 9% της συνολικής δύναμης των φαρμακείων του ΦΣΑ, ενώ καλά κρατούν οι παράλογες απορρίψεις συνταγών-γνωματεύσεων. Εν ολίγοις εξαναγκαζόμαστε από τον Οργανισμό σε 5μηνη πίστωση και σε ακούσια δωρεά χρημάτων προς το κράτος, αφού για ψύλλου πήδημα περικόπτονται σωρηδόν συνταγές μας», υποστηρίζει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας.

Ο υπουργός Υγείας Γιάννης Ξανθός σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ τη Δευτέρα διευκρίνισε ότι μέσα στον Αύγουστο θα πληρωθούν οι φαρμακοποιοί για τον Μάιο και τον Ιούνιο για τα φάρμακα, ενώ για τα αναλώσιμα (η δαπάνη αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ) θα γίνει αυτές τις μέρες εξόφληση του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ενώ γίνεται προσπάθεια να εξοφληθεί και ο Μάρτιος.

Σήμερα ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Δαγρές, επίσης μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχτηκε ότι για πρώτη φορά υπάρχει μια κανονικότητα στις πληρωμές. «Αλλά αυτό δεν μας καθησυχάζει», σημείωσε και τόνισε ότι  οι φαρμακοποιοί είναι διατεθειμένοι να επανεξετάσουν τη στάση τους.