5 Νοέμβριος 2013, 09:02 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:54

Eπιπλέον περικοπές επιβλήθηκαν στους στρατιωτικούς

  • Σοκ για τους απόστρατους οι νέες περικοπές των συντάξεων 2

Eπιπλέον περικοπές επιβλήθηκαν στους στρατιωτικούς

Μελέτη αποδεικνύει με στοιχεία ότι οι περικοπές που έγιναν στους στρατιωτικούς ήταν πολύ μεγαλύτερες απ΄ αυτές που είχαν προϋπολογιστεί.

«Δεν υπάρχει ευνοϊκή μεταχείριση των στρατιωτικών εν ενεργεία και αποστράτων«, επισημαίνει σε σχόλιό του ο πρόεδρος της «θεσμικής» ΕΑΑΣ απόστρατος αντιστράτηγος Παντελής Μαυροδόπουλος.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει στο σχόλιό του ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ «ως αποτέλεσμα των πολύ προσεκτικών αλλά και των στοχευμένων ενεργειών μας επιτεύχθηκε η μη περαιτέρω επιβάρυνση των συντάξιμων αποδοχών των απόστρατων, αλλά και των αποδοχών των εν ενεργεία Στελεχών, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Άμυνας μετά και το πέρας της πρόσφατης νέας διαπραγμάτευσης με την Τρόϊκα, για την εφαρμογή των μέτρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής».

Ο κ.Μαυροδόπουλος προσθέτει ότι “ενημερώθηκε, επίσης, με τα στοιχεία της μελέτης ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών (Π.Ο.Σ) Ταξίαρχος ε.α κ. Νικολόπουλος, που έχει οριστεί εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Σ στην επιτροπή του Υ.ΕΘ.Α για το νέο μισθολόγιο. Η τεκμηριωμένη και με βάση τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θέση μας για την υπερκάλυψη των δημοσιονομικών στόχων για όλη την περίοδο του 2013 – 2016, με μόνη την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στους εν ενεργεία από την 1-8-2012 έγινε αποδεκτή, τόσο από την απελθούσα πλέον πολιτική ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α, όσο και από τον Αναπληρωτή Υπουργό των Οικονομικών κ. Σταϊκούρα κατά την συνάντηση της 13ης Ιουνίου 2013 με τον Πρόεδρο της Π.Ο.Σ Ταξίαρχο ε.α. κ. Βασίλειο Νικολόπουλο (βλ. άρθρο κ. Νικολόπουλου στην Εθνική Ηχώ μηνός Ιουνίου, σελ. 16-17)…

… Η αιτιολογική βάση της μη εφαρμογής περαιτέρω περικοπών στις συντάξιμες αποδοχές των αποστράτων, είναι η υπερκάλυψη των στόχων του μεσοπρόθεσμου για την περίοδο 2013 – 2016 και όχι η «προστασία» ή η «ευνοϊκή» μεταχείριση μας από την Πολιτεία.

Πιστεύουμε ότι η μη ρητή αναφορά, στις δηλώσεις των Υπουργών Οικονομικών και Άμυνας, αυτής της αιτιολογικής βάσης πάνω στην οποία και στηρίχτηκε η απόφαση για την αποφυγή περαιτέρω επιβάρυνσης στις συντάξιμες αποδοχές των αποστράτων, αλλά και στις αποδοχές των εν ενεργεία, έδωσε λαβή σε σημαντική μερίδα του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου να εμφανίζει την απόφαση της Πολιτείας ως «ευνοϊκή μεταχείριση» και να «στοχοποιεί» εκ νέου τα Στελέχη που προέρχονται από τον χώρο της άμυνας.

Ελπίζουμε ότι, τόσο ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, όσο και ο Υπουργός των Οικονομικών κ. Στουρνάρας θα προβούν στις απαραίτητες κατά την άποψή μας διευκρινίσεις στους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση συμπτωμάτων «κοινωνικού αυτοματισμού» μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (εν ενεργεία και εν αποστρατεία) και της υπόλοιπης και σκληρά δοκιμαζόμενης Ελληνικής Κοινωνίας.

Ως Πρόεδρος της ΕΑΑΣ έχω την απόλυτη πεποίθηση ότι, μόνο μέσα από την αντικειμενική και αξιόπιστη ενημέρωση, αλλά και την συλλογική προσπάθεια όλων των φορέων (θεσμικών και μη) των εν ενεργεία και εν αποστρατεία Στελεχών θα επιτύχουμε να αναδείξουμε, αφενός την πολύ μεγάλη συμβολή των «ενστόλων» στην προσπάθεια αντιμετώπισης της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα και αφετέρου να αποφύγουμε φαινόμενα «διακρίσεων» και κοινωνικού «απομονωτισμού» εις βάρος μας”.

Είναι παρήγορο ότι έστω και στην τελευταία παράγραφο ο πρόεδρος της ΕΑΑΣ κάνει μια αναφορά έστω στις μη θεσμικές Ενώσεις, οι οποίες πολύ πριν υπάρξει η “αφύπνιση” των “θεσμικών”, είχαν βρεθεί στα χαρακώματα εναντίον της κυβέρνησης.

Πηγή: onalert.gr